Fonduri Europene. Corina Crețu: Sperăm la o absorbție de un miliard de euro

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu şi-a exprimat speranţa joi ca, până la finalul anului, un miliard de euro din fondurile de dezvoltare şi de coeziune să fie realizate de România, ea precizând că este mai optimistă decât în primăvară, dar că mai sunt încă multe lucruri de rezolvat care ţin exclusiv de autorităţile naţionale. 

"De data aceasta sunt mai optimistă decât în primăvară. Am veşti bune, care trebuie marcate. După cum ştiţi, în august au fost acreditate toate autorităţile de management şi control al bugetului de 23 miliarde de euro care a fost alocat României pentru perioada de programare 2014 - 2020. Banii europeni au început deja să vină în România. Nu mai vorbim de rata de absorbţie zero", a afirmat Corina Creţu, la Palatul Victoria, într-o declaraţie comună cu premierul Mihai Tudose. 

Ea a spus, însă, că mai sunt încă lucruri de rezolvat, menţionând îngrijorarea legată de ritmul de pregătire şi implementare a proiectelor. 

Mesaj pentru Tudose

"În ciuda acestor veşti bune, i-am spus domnului prim-ministru că trebuie intensificat şi sunt încă multe lucruri de rezolvat, care ţin exclusiv de autorităţile naţionale. Mă refer la ritmul de pregătire a proiectelor şi de implementare. Trebuie menţinut ritmul accelerat în aceste domenii, pentru că s-a demarat atât de lent exerciţiul financiar 2014 - 2020. Ne îngrijorează câteva zone, aceste condiţionalităţi ex-ante care există în continuare în privinţa managementului deşeurilor, achiziţiilor publice, infrastructura pentru cercetare şi nu în ultimul rând domeniul transporturilor", a arătat Corina Creţu, adăugând că toată lumea doreşte "o pregătire mult mai serioasă a proiectelor privind infrastructura". 

Potrivit comisarului european, până la sfârşitul anului ar putea fi realizată absorbţia a un miliard de euro din fondurile de dezvoltare şi de coeziune. 

"În opinia noastră, noi sperăm ca până la sfârşitul anului un miliard de euro din fondul de dezvoltare şi fondul de coeziune, şi dacă va fi 1,2 miliarde de euro, cât estimează Guvernul, cu atât mai mult, sperăm să devină realizate. Suntem aproape la finalul anului 2017 şi ritmul de contractare trebuie accelerat. Dacă domnul prim-ministru va impulsiona miniştrii de resort, sunt convinsă că se vor face progrese reale pe teren", a afirmat Corina Creţu, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel