EXCLUSIV  Fondul Suveran de Investiții. Alexandru Petrescu: De acolo ne-am INSPIRAT. Schimbări MAJORE

Bogdan Bolojan / 07 apr 2018 / 17:30 Salveaza PDF Comentarii
Guvern Dăncilă
Guvern Dăncilă

Alexandru Petrescu, ministru al Economiei în Guvernul Grindeanu a vorbit la interviurile DCNEws despre constituirea Fondului Suveran de Investiții. El a explicat de unde s-a inspirat pentru crearea acestui model în țara noastră. 

"Încă de când eram ministru al Economiei, în perioada ianuarie-februarie, mi-a fost fost încredințată constituirea Fondului Suveran de Dezvoltari și Investiții. Analizând mai multe tipuri de Fonduri Suverane din Europa, am concluzionat că cel din Polonia este cam cel mai apropiat, având în vedere asemănările economice. Fondul Suveran a fost înființat în Polonia în urmă cu 6-7 ani, însă chiar și acolo, în primii 2-3 ani a existat o serie de schimbări majore în momentul constituirii, astfel încât i-au găsit modelul de funcționalitate ideal," a spus Alexandru Petrescu la interviurile DCNews.

Evoluție proprie 

Petrescu spune că ulterior, proiectul Fondului Suveran a suferit mai multe transformări, în funcție de miniștrii care i-au urmat în funcție.

"Și bursa poloneză este una dintre bursele europene foarte performante. Există într-adevăr, instrumente constituite la nivelul statului polonez. Multe elemente din fondul suveran de astăzi (ce urmează să fie implementat în România-n.r.), cele de arhitectură primară, sunt luate din vremea când eram ministru al Economiei. Evident că ulterior, Fondul a avut o evoluție proprie, sub mandatul diferiților miniștri ai Economiei. Fiecare și-a adus câte o contribuție și a fost trimis în cele din urmă către Parlament. El se află acum în dezbaterea comisiilor și așteptăm cu toții să vedem modelul final. Fără discuție, inițiativa este una mai mult decât pozitivă," a mai spus Alexandru Petrescu.

Vezi răspunsul complet:

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24