Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Fondator Pro România, întrebare în plen. ”Nu este un secret că, în dublă calitate...”

Pro România
Pro România

Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității Agronomice și Medicină Veterinară din București și președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, a relatat într-un interviu pentru DCNews care este rolul actual al limbii franceze și ce se va întâmpla după Brexit cu engleza, limba oficială la Bruxelles.

Una dintre întrebările la care se dorește răspuns în condițile Brexit-ului este legată de posibilitatea ca Franța să ia locul lăsat liber de Marea Britanie.

”Nu este un secret că acum mai bine de o lună, în dublă calitate - este pentru prima oară când cineva reprezintă AUF, Agenția Universitară a Francofoniei, la nivel de președinte și sunt al șaptespezecelea președinte al francofoniei universitare, iar predecesorii au provenit din state precum Franța, Belgia, Elveția, Canada în care limba franceză este limbă oficială - a fost o onoare pentru România și pentru învățământul superior faptul că 111 țări au ales un român pentru un mandat ce se va încheia în 2021. N-am nicio problemă la nivel personal, dar este păcat că în România nu valorificăm suficient această poziție internațională. În afară de comisarul Corina Crețu nu știu să mai fie vreun român la conducerea unei organizații internaționale. În paralel avem Adunarea Parlamentară a Francofoniei, care cuprinde 87 de state. A fost Adunarea Parlamentară la Quebeq, am avut șansa și onoarea să fiu șeful delegației Palamentului României și întrebarea pe care am adresat-o secretarului general OIF în plen a fost următoarea: Ce aveți de gând să faceți concret, ca și organizație a statelor francofone pentru utilizarea limbii franceze în instituțiile internaționale, mai ales în instituțiile europene în condițiile Brexit-ului? Eu consider că este normal să avem și franceza care dintotdeauna a fost limba diplomației, care a fost limbă de comunicare interinstituțională”, ne-a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ce se va întâmpla cu limba engleză, în comunicarea oficială europeană, după ieșirea Marii Britanii din UE ne spune tot rectorul Sorin Cîmpeanu în interviul pe care vă invităm să-l ascultați integral aici:

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel