Folosirea animalelor în circuri, INTERZISĂ

Camera Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege privind interzicerea folosirii animalelor în circuri, stabilind că doar câinii, caii, delfinii şi unele păsări exotice mai pot apărea în aceste spectacole. 

Proiectul a fost iniţiat de fostul deputat Remus Cernea şi a fost modificat în comisiile de specialitate juridică şi pentru agricultură. 

Potrivit textului adoptat, se interzice folosirea animalelor aparţinând sub-încrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare. 

De la aceste prevederi fac excepţie caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii şi animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii, mai prevede textul adoptat. 

De asemenea, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă şi folosirea animalelor aparţinând sub-încrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare. 

Animalele aparţinând sub-încrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, aflate în responsabilitatea unor instituţii publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora, în rezervaţii, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare legii. Planul de măsuri privind relocarea se prezintă Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în termen de 12 luni de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, mai prevede proiectul. 

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. 

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy