FMI, primele CIFRE despre CRIZA economică din România. Date CUTREMURĂTOARE: Marea BLOCARE

FMI a făcut publice primele cifre privind criza economică provocată de pandemia de COVID-19, în România. Iată ce urmează. 

FMI estimează o cădere economică de 5% pentru România în 2020, iar anul viitor o creştere economică de 3,9%. Şomajul se va tripla, depăşind un milion de oameni. Singura veste bună este că inflaţia va scădea.

Astfel, în timp de PIB-ul României a urcat cu 4,1% în anul 2019, Fondul Monetar Internaţional estimează o scădere cu 5% a economiei României în acest an din cauza pandemiei de COVID-19, urmată de o creştere de 3,9% în 2021, potrivit raportului „World Economic Outlook", citează zf.ro.

În plus, FMI prognozează că rata inflaţiei va coborî la 2,2% în 2020, de la 3,8% anul trecut, urmând să ajungă la 1,5% în 2021.

Estimările FMI privind șomajul

Şomajul va exploda în acest an, la 10,1%, faţă de o rată de 3,9% în 2019. FMI estimează că acest indicator va coborî anul viitor la 6%.

Criza economică generată de pandemia de COVID-19 va influenţa şi deficitul de cont curent, care este estimat la 5,5% în 2020, faţă de 4,7% în 2019. Potrivit raportului FMI, deficitul ar urma să revină anul viitor la 4,7%.

„Este foarte probabil ca în acest an economia globală să experimenteze cea mai grea recesiune de la Marea Depresiune, depăşind cea observată în timpul crizei financiare globale de acum un deceniu. Marea blocare, aşa cum s-ar putea numi, va reduce dramatic creşterea globală", a declarat FMI în raportul său. 

Prognozele Băncii Mondiale

Săptămâna trecută, Banca Mondială a revizuit prognozele referitoare la creşterea economică din România în acest an la 0,3%, faţă de 3,8% în raportul anterior, publicat înaintea pandemiei de COVID-19.

Banca Mondială menţionează că estimările se bazează pe ideea că treptat economia va reveni pe o pantă ascendentă, în a doua parte a anului, iar ritmul de creştere va accelera în 2021 la 4,4%. Totuşi, instituţia spune că riscul de rece­si­une este major şi în creştere, pe mă­sură ce pandemia opreşte tot mai multe segmente ale economiei euro­pene şi are un efect disruptiv asupra lan­ţurilor globale de aprovizionare.

Scăderi uriașe la nivel mondial

La nivel mondial, FMI estimează că economia globală va înregistra o contracţie de 3%.

Toată lumea a intrat într-o criză profundă, nu doar România. Marile economii estimează că vor scădea între 30-40% în T2, citează aceeași sursă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel