FMI ne trage de urechi. De ce se amână semnarea unui nou acord cu România

Experţii FMI s-au întâlnit, sâmbătă, cu miniştrii responsabili de taxe, impozite, pensii şi salarii. Una dintre mizele discuţiilor a fost prelungirea actualului acord cu FMI şi semnarea unuia nou. Fondul vrea să aştepte însă încheirea parteneriatului în vigoare, pentru a putea discuta despre o altă înțelegere.

Negocierile cu FMI, ce au avut loc, sâmbătă, la Ministerul Finanţelor s-au prelungit până după miezul nopţii. La finele discuţiilor, reprezentanţii Fondului au amânat semnarea unui nou acord de tip preventiv, scrie rtv.net. Aceștia au motivat că vor mai întâi să vadă cum se va încheia parteneriatul în vigoare, pentru care Executivul Ponta a cerut o prelungire cu două luni.Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat că este timpul ca România să respecte angajamentele stabilite cu FMI.
„Concluziile sunt benefice. Noi trebuie să ne facem temele foarte bine. Din păcate, până acum nu ni le-am făcut și este timpul să respectăm ceea ce ne angajăm să facem. Au fost discutate toate problemele legate de sectorul energetic, de privatizarea unor companii, de introducerea managementului profesionist la majoritatea companiilor energetice”, a spus Niţă, la ieşirea de la discuţii.
Executivul s-a angajat ca până la finalul lunii aprilie să definitiveze cadrul pentru acordarea ajutoarelor de încălzire şi energie electrică.
„O să definitivam legea referitoare la consumatorul vulnerabil pana la sfârșitul lunii aprilie. În scurt timp vom avea şi planul național de ocupare, în special pentru tineri”, a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.Discuţiile vizează şi calendarul privatizărilor, şi listarea la bursă a unor companii. Un exemplu este Poşta Română, pentru care Guvernul doreşte declanşarea procedurilor până în mai.„Sperăm ca Poșta Română, care este un obiectiv deosebit de important, să beneficieze de un investitor puternic care să vină cu resursele financiare pentru modernizare. Au fost contactate un număr mare de companii. Ne îndreptăm cu pași repezi către faza când va fi publicat anunțul”, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica. Guvernul a solicitat şi prelungirea actualului acord cu două luni, pentru a putea finaliza anumite proceduri din cele deja discutate cu FMI. „Sunt lucruri care trebuie făcute, care țin de calendar și respectarea legislației din România, pentru că toată lumea vrea să facă lucruri foarte repede, dar nu poți să faci nimic care ar încălca un termen prevăzut în legislație”, a explicat Nica.
Discuţiile cu delegaţia FMI vor continua luni, când va fi abordată, printre altele, şi problema bugetului de stat pe 2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel