FMI aruncă BOMBA: Criza ce se apropie ne va găsi tot nepregătiți

Raportul de Stabilitate Financiară Globală realizat de FMI precizează că următoarea criză financiară este aproape, sosirea ei fiind doar o problemă de timp. 

FMI subliniază că nu s-au rezolvat, încă, problemele din sistemul global, ce au iesit brutal la suprafață după ultima criza financiară, notează The Guardian. "Bilanțurile sunt întinse la maximum în multe bănci și companii din economiile emergente. Aceste companii au devenit mult mai sensibile la un posibil stres financiar", spune FMI, potrivit HotNews.ro.

Politicile de stimulare monetară masivă au readus creșterea în economiile dezvoltate, după recesiunea profundă ce a venit după criza declanșată odată cu prăbușirea Lehman Brothers, în 2008. Dar ceea ce FMI numește "transferul" către o revenire mai sustenabilă - fără propteaua costurilor ultra-ieftine de împrumut - nu a fost materializat până acum, continuă The Guardian.

[citeste si]

Între timp, banii ieftini creați pentru a salva economiile dezvoltate au inundat piețele emergente, umflând bule ale prețurilor activelor, și încurajând companiile și Guvernele să profite de costurile neobișnuit de reduse ale împrumuturilor pentru a-și escalada nivelul de îndatorare.

În plus, eșecul incercarii de a petici sistemul financiar international dupa ultima criza - prin asigurari ca bancile din pietele emergente detin destul capital si prin limitarea imprumuturilor cu profil de risc ridicat - inseamna ca un nou soc de tipul Lehman Brothers ar putea fi factorul declansator al unei noi panici globale.

Avertismentul Fondului Monetar International are ecou si in alte institutii. De exemplu, economistul-sef al Bancii Angliei, Andy Haldale, a argumentat ca lumea intra in ultimul episod al unei "crize in trei parti".

FMI nu a renuntat inca la speranta ca se va ajunge la ceea ce numeste o "normalizare de succes" si nominalizeaza o serie de conditii ce trebuie indeplinite pentru atingerea ei, de la o rebalansare reusita a cresterii economice din China la "asigurari impotriva lipsei de lichiditate" in pietele financiare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel