FMI anunță consecințele unei escaladări a războiului comercial

Vlad Manolache / 16 iul 2018 / 18:32 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

FMI a anunțat dezastrul care ar putea avea loc odată cu escaladarea conflictelor comerciale. 

Escaladarea şi prelungirea conflictelor comerciale este probabil în creştere, ameninţând să deraieze redresarea economiei şi să reducă perspectivele de creştere pe termen mediu, a avertizat luni Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.
Într-un update la raportul său bi-anual "World Economic Outlook", FMI a apreciat că Statele Unite sunt în special vulnerabile la o încetinire a exporturilor, în urma măsurilor represive adoptate de partenerii săi comerciali, ca răspuns la impunerea tarifelor vamale. 

Investițiile ar putea fi afectate


Impunerea tarifelor vamale la nivelurile anunţate de SUA, China şi alte state nu va avea numai un efect direct asupra cererii, ci va intensifica incertitudinile şi va afecta investiţiile, se arată în raportul organizaţiei financiare internaţionale.
"Dacă actualele ameninţări comerciale sunt puse în practică şi, ca rezultat, încrederea oamenilor de afaceri se deteriorează, până în 2020 ritmul de creştere al economiei mondiale va scădea cu aproximativ 0,5% faţă de actualele proiecţii", avertizează Maury Obstfeld, economist şef al FMI. 
Acesta a adăugat: "Statele Unite, asupra cărora se îndreaptă măsurilor represive ale partenerilor săi comerciali, ca răspuns la impunerea tarifelor vamale, sunt în mod special vulnerabile".

Se prefigurează creștere economică

FMI a menţinut estimarea de creştere a economiei mondiale la 3,9% în 2018 şi în 2019, datorită proiectatei întăriri a expansiunii în ţările emergente şi în curs de dezvoltare şi a avansului viguros în economiile dezvoltate.

În Europa emergentă (unde este inclusă şi România), economia va creşte cu 4,3% în 2018 (similar cu prognoza din aprilie) şi va încetini la 3,6% în 2019 (comparativ cu un avans de 3,7% previzionat anterior). 

Scădere, prognozată în zona euro

FMI nu a modificat previziunile pentru SUA (avans al PIB-ului de 2,9% în 2018 şi de 2,7% în 2019) şi China (expansiune de 6,6% anul acesta şi de 6,4% în 2019) dar a revizuit în scădere prognoza pentru zona euro, care ar urma să înregistreze o creştere de 2,2% în 2018 (de la 2,4% estimată anterior). Şi previziunile pentru Marea Britanie (avans al PIB-ului de 1,4% în 2018, faţă de 1,6% estimat anterior) şi Japonia (expansiune de 1% anul acesta comparativ cu 1,2% estimată anterior) au fost înrăutăţite.

În aprilie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere, de la 4,4% la 5,1%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an. Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, Malta şi România vor înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, de 5,7% şi, respectiv, 5,1%. 
Pe de altă parte însă, în 2019, FMI se aşteaptă la o încetinire semnificativă, la 3,5%, a creşterii PIB-ului României. 


Te-ar putea interesa

Concurs Referendum


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26