FMI a anunțat CRIZA. Recesiune în 2020

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunțat că anul 2020 va însemna o recesiune globală, din cauza pandemiei de coronavirus. 

Pandemia de coronavirus (COVID-19) va provoca o recesiune globală în 2020, care ar putea fi mai rea decât cea înregistrată în timpul crizei financiare din 2008-2009, a avertizat luni Fondul Monetar Internaţional (FMI), care se aşteaptă la o redresare în 2021, transmite Reuters, scrie Agerpres. 

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a salutat acţiunile fiscale extraordinare adoptate deja de multe state pentru sprijinirea sistemelor de sănătate şi protejarea companiilor şi angajaţilor afectaţi, dar şi măsurile luate de băncile centrale pentru relaxarea politicii monetare.

"Vor fi necesare chiar mai multe măsuri, în special pe frontul fiscal", a declarat şeful FMI, după o teleconferinţă cu guvernatorii băncilor centrale şi miniştrii de Finanţe ai G20 (cele mai puternice ţări ale lumii), care au fost de acord cu necesitatea solidarităţii pe plan global.

80 de țări au cerut ajutor la FMI 

Fondul Monetar Internaţional va majora semnificativ finanţarea de urgenţă, în condiţiile în care deja 80 de ţări au cerut ajutor. FMI este pregătit să mobilizeze toată capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari, a dat asigurări Georgieva.

Oficialul FMI a declarat: "Costurile umane ale pandemiei sunt deja incomensurabile şi toate ţările trebuie să lucreze împreună pentru a proteja oamenii şi a limita pagubele economice".

Perspectivele economice globale sunt negative, iar FMI se aşteaptă acum "la o recesiune cel puţin tot atât de rea ca în timpul crizei financiare globale sau chiar mai rea", a avertizat Georgieva, adăugând că "impactul economic va fi sever, dar cu cât se va opri mai rapid virusul, cu atât mai rapidă şi mai solidă va fi redresarea", aşteptată în 2021.

Țări în curs de dezvoltare, dificultăţi semnificative

Economiile avansate sunt într-o situaţie mai bună pentru a face faţă crizei, dar multe pieţe emergente şi ţări în curs de dezvoltare se confruntă cu dificultăţi semnificative, inclusiv ieşiri de capital. De la începutul crizei, investitorii au transferat deja 83 de miliarde de dolari din pieţele emergente, cea mai semnificativă ieşire de capital înregistrată vreodată, a declarat şeful FMI.

În raportul din ianuarie "World Economic Outlook", FMI previziona un avans al PIB-ului global de 2,9% în 2019 şi de 3,3% în 2020. În februarie, Kristalina Georgieva avertiza că extinderea rapidă a epidemiei va reduce probabil creşterea economică a Chinei în acest an la 5,6%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie, şi va şterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel