EXCLUSIV  Florin Jianu: Trei măsuri pe care trebuie să le ia Guvernul pentru ca România să iasă cu bine din criza post-pandemie

Florin Jianu a spus care sunt, în opinia sa, soluţiile ca România să depăşească cu bine criza post-pandemie. 

Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al IMM-urilor din România, fost ministru pentru IMM-uri și Mediu de Afaceri, precum și vicepreședinte al SMEunited, cea mai mare asociație din Europa care reprezintă mediul de afaceri și IMM-urile, a explicat, în cadrul emisiunii "Din culisele Europei", realizată de Claudia Ţapardel la DC News TV, care sunt principalele măsuri pe care le-ar lua pentru ca România să depăşească cu bine şi cât mai rapid criza economică post-pandemie.

"În primul rând aş recrea un program major de startup-uri. Apoi aş susţine cu granturi recâştigarea competitivităţii firmelor – ceea ce ar trebui să facă Măsura 3 – m-aş uita un pic strategic. Această criză a venit şi ne-a arătat, de fapt, cât de vulnerabili suntem în diverse sectoare ale economiei. Pe înţelesul oamenilor, nici măcar banalele măşti nu le fabricam în România, ci le importam din China. (...) Această criză ne-a arătat vulnerabilităţi. Vine PNRR-ul, vin fondurile europene 2021-2027. Ceea ce am spus eu e că toate aceste reforme publice – bineînţeles, înţelegem cu toţii nevoia de infrastructură rutieră, dar trebuie să te uiţi puţin pe lanţ, mai departe. Infrastructura rutieră cu cine o vei lucra? Păi tot cu companii din străinătate. Şi atunci banii unde merg? Nu merg în România, ci se întorc în ţări ale Uniunii Europene. Ce faci tu?

Susţinerea competitivităţii şi a securităţii tale economice însemna ca, pe cale de consecinţă să spui: ‚vom avea 5-12 miliarde de euro de investit în infrastructură. Păi hai să ne dezvoltăm sectorul construcţiilor din România în care să avem, pe lângă forţa de muncă, furnizori de bitum, de consumabile, să creezi această forţă, să aibă capacitatea să absoarbă aceste contracte iar banii să rămână la tine’", a explicat, la DC News TV, Florin Jianu.

"De exemplu Germania: un lucru extrem de simplu pe care i l-am transmis ministrului Ghinea căruia i s-a părut interesant dar nu am mai văzut ce s-a întâmplat cu chestiunea asta. Germania a spus aşa: înţelegem că pe contractele mari or să vină companii multinaţionale, puternice. Dar ceea ce putem noi face e să impunem prin PNRR-ul naţional ca minimum 30% din contracte să se desfăşoare prin intermediul IMM-urilor", a subliniat Florin Jianu.  

VIDEO: 

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel