EXCLUSIV  Florin Șinca, moment ISTORIC: Ropote de aplauze pentru comisarul-șef după dezvăluirile despre ministrul care a schimbat sistemul

Comisar-șef Florin Șinca
Comisar-șef Florin Șinca

Un ministru a reușit să strângă laolaltă sute de persoane - polițiști, personalități din justiție, jurnaliști și oameni simpli care vor să înțeleagă mai bine cum funcționează "sistemul". Vorbim despre Vasile Lascăr care, în ziua când s-au împlinit 110 ani de la moartea sa, ne-a mai dat o lecție de demnitate de această dată prin vocea comisarului-șef Florin Șinca, un om extraordinar care pune mult suflet în tot ceea ce face. Și acest lucru se vede cel mai bine în cărțile sale deloc puține la număr.

Personalitatea ministrului de Interne, Vasile Lascăr, este evidențiată în volumul "Vasile Lascăr - reformatorul Poliției Române", scris de comisarul-șef de poliție, Florin Șinca. Cu ocazia lansării cărții, a fost prezentată și o expoziție de obiecte folosite în Poliție la începutul anilor 1900, precum și o proiecție a filmului documentar "Vasile Lascăr — ministrul care a schimbat sistemul". Sala unde a avut loc evenimentul, la Centrul Cultural al MAI, a fost neîncăpătoare pentru sutele de persoane care au venit. Toată lumea a vrut să audă, să spunem așa, dezvăluirile lui Florin Șinca despre un adevărat patriot, marele Vasile Lascăr.

Florin Șinca a spus: "Dacă aș alege a enșpea oară, tot polițist aș alege să fiu. Această instituție are un trecut eroic și martiric, are prezent dătător de nădejde, iar de viitor nu mă îndoiesc câtuși de puțin. Pentru mine, profesia de polițist este cea mai frumoasă din România. Aceasta este o carte mică, despre un om mare. Nu mare la stat, dar mare la sfat. Vasile Lascăr a venit, a văzut, a reformat. Scurt, tăios, nepopular. A fost cu adevărat un demnitar care și-a iubit țara, un patriot. A scris Poliția Română cu majuscule. (...) Câți dintre miniștri, din perioada postdecembristă, au mai făcut așa? Mulțumesc marilor demnitari care au venit aici. Nu mă așteptam la asemena personalități. A venit întreaga conducere a Poliției Române". Discursul lui s-a încheiat cu ropote de aplauze.

Întrebat dacă l-a surprins faptul că a venit atât de multă lume la eveniment, Florin Șinca a declarat pentru DC News: "A venit multă lume. A venit o judecătoare de la CCR, procurorul-șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, Prefectul Capitalei, o serie de directori din minister. Acest lucru arată că există interes. Nu i-a adus nimeni cu sila. Și au fost foarte mulți manageri din Poliție, oameni pe care nu îi cunoașteți, iluștri anonimi, care au ținut să fie aici. Tuturor le mulțumesc".

VEZI ȘI:  Godină, apariție surpriză la un eveniment despre care a scris DC News

"Cartea arată că întotdeauna sistemele sunt perfectibile și oamenii schimbă sistemele, iar nu sistemele schimbă oameni", ne-a mai spus comisarul-șef. 

Vasile Lascăr, ministrul care a schimbat sistemul

Vasile Lascăr este ministrul care a schimbat sistemul, reformatorul Poliției Române. A fost un demnitar care și-a iubit nespus țara. Nu s-a mulțumit doar să critice instituțiile cu probleme, a pus umărul să le înzdrăvenească, să le lecuiască de relele trecutului.

Cum ne mărturisea Florin Șinca într-un interviu pentru DC News, la cum se arată vremurile, este greu de crezut că se va mai naște un al doilea Vasile Lascăr. 

[citeste si]

Vasile Lascăr, de unul singur, a schimbat Ministerul de Interne și Poliția Română la 1903. Un om bătăios, un om care a avut opozanți chiar în propriul partid. Vasile Lascăr a dat niște principii care nici în Europa nu se cunoșteau la acea vreme. Vorbim despre apolitismul polițiștilor, inamovibilitate polițiștilor, adică stabilitatea în funcție, să nu mai fie mutați după placul politicienilor și nu în ultimul rând - profesionalismul, condiții de pregătire și accedere.

Crezul lui Vasile Lascăr: "Voiesc să fac din administrație o a doua magistratură"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel