Florile de soc, beneficii uimitoare pentru sănătate

Este sezonul florilor de soc, pe care le putem utiliza proaspete, sub formă de socată, sau uscate, sub formă de ceai. Aflați în continuare cele mai importante beneficii pentru sănătate ale florilor de soc. 

Socul (Sambuccus nigra) este un arbust foarte răspândit, de la care se folosesc atât florile și fructele, cât și frunzele și scoarța. Profesorul doctor Ovidiu Bojor menționează în volumul „Pledoarie pentru viață lungă” că fructele și florile se folosesc în scopuri medicinale, într-o măsură mai mică frunzele și scoarța, iar în scopuri alimentare se utilizează doar fructele.

Florile de soc sunt folosite pentru prepararea răcoritoarei socate, o băutură hidratantă și sănătoasă, cu condiția să nu conțină prea mult zahăr. 

Flori de soc: proprietăți terapeutice

Principala acțiune medicinală a florilor de soc este favorizarea sudorației, ceea ce contribuie la combaterea febrei, având efecte pozitive în numeroase afecțiuni febrile, precum răceala, stările gripale, laringita, bronșita.

Florile de soc conțin eliason, ulei volatil cu miros puternic, substanțe azotoase, acid malic, săruri ale acidului valeric, mucilagii și rășină. Fructele conțin tiroxină și fructoză. 

Utilizate sub formă de infuzie, florile de soc au efect depurativ, diuretic, expectorant, purgativ. Atenție, în doze mari este vomitiv! 

Infuzia din flori de soc se prepară astfel: la 250 ml apă clocotită se adaugă o lingură de flori de soc, se acoperă maximum 5 minute și se filtrează. Se consumă călduță sau la temperatura camerei, cu puțină miere și suc de lămâie. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. 

Fructele de soc au efect laxativ și sunt recomandate în combaterea obezității, având și rol diuretic și depurativ. În combaterea durerilor reumatice și a gutei, se recomandă introducerea fructelor în alimentație: câte 3 bobițe de fructe pe zi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel