ANAF, cu ochii pe banii trimişi de românii din străinătate. Sunt controlate chiar și rudele de gradul al doilea

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (pixabay)

Fiscul din România a luat în vizor banii trimişi de românii din străinătate. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are mai multe programe în desfăşurare pe teritoriul României.

În speranţa aducerii unor sume mai generoase de bani la bugetul de stat, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a emis un nou document în dezbatere publică. Acesta include noi mecanisme pentru estimarea averilor mari ale românilor, dar şi sistemul prin care vor fii notificaţi, scrie Rador, citând ziarulromanesc.at.

Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF urmează să stabilească cine se încadrează la categoria persoanelor fizice cu averi mari. Pe lângă cetăţenii fiscali principal verificaţi, vor fi analizate şi fluxurile de bani ai soţilor, soţiilor, rudelor şi afinilor acestora, până la gradul al doilea. Practic, se analizează unde merg banii românilor, de unde vin, chiar şi în situaţia în care aceştia circulă în interiorul familei extinse.

Cum este definită o persoană fizică cu o avere mare: "Persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deţine o avere, atât în România, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Naţională a României, pe baza datelor deţinute/obţinute de ANAF, în conformitate cu dispoziţiile legale".

ANAF va începe să notifice persoanele fizice

Vizavi de modul în care se estimează averea, mecanismul are în spate atât bazele de date ale ANAF, cât şi cele ce pot fi obţinute de instituţie în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la următoarele elemente patrimoniale:

a) bunurile imobile deţinute;

b) bunurile mobile deţinute;

c) activele financiare deţinute.

Pe lângă procesul efectiv de estimare, ANAF va începe să notifice persoanele fizice. Vor fi atenţionaţi de faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Notificarea va cuprinde cel puţin următoarele elemente: informaţii cu privire la îndeplinirea criteriului de avere; prezentarea elementelor prevăzute la art. 1 alin. (2), pe baza cărora s-a estimat averea; prezentarea abordării ANAF şi a cadrului legal adoptat, în scopul asigurării conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel