Firea și excesele. Medicii critică programul de fertilizare in vitro fără limite. Riscuri pe bandă rulantă

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Specialiștii au avertizat autoritățile despre excesele programului de fertilizare in vitro propus de Ministerul Familiei.

 

Potrivit unor surse DCMedical, comisiile de medici-specialiști recomandă autorităților stabilirea unor limite pentru beneficiari și a unor criterii de performanță pentru clinicile care vor fi finanțate din bugetul alocat programului (între 20-40 de milioane de euro, anual).

Gabriela Firea, ministru pentru Familie, Tineret și Egalitate de șanse, a anunțat că de la bugetul CNAS vor fi decontate sume de până la 4.000 de euro pentru fiecare procedură de FIV. Firea a mai propus ca vârsta beneficiarelor să fie între 25 şi 45 de ani, față de o limită de 40 de ani, în prezent. De asemenea, a eliminat condiționalitățile privind rezerva ovariană (o analiză care arată șansele de a dobândi o sarcină) și plafonul privind numărul de finanțări la care are dreptul un cuplu.

Riscuri pentru mamă și copil, cheltuieli nejustificate

Din datele existente în literatura de specialitate, testul AMH trebuie luat în calcul, corelat cu vârsta. De asemenea, trebuie limitat numărul embrionilor transferați, pentru a limta riscul de nașteri multipli și nașteri premature, periculoase pentru copil și care induc costuri suplimentare în sistemul medical.

Vârsta beneficiarelor acestei finanțări de 4000 de euro ar trebui să se încadreze între 24-42 de ani, potrivit specialiștilor. În cazul femeilor mai tinere se mai poate încerca dobândirea natural a sarcinii, iar peste o anumită vârstă procedura are șanse mai mici și riscuri mai mari.

Dar riscurile nu se opresc aici! Citiți continuarea pe DCMedical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel