Firea a SUPĂRAT FARMACIȘTII, după ce i-a făcut ”vânzători”. REACȚIE FERMĂ

farmacie
farmacie

Farmaciștii au reacționat după ce primarul general Gabriela Firea i-a făcut ”vânzători”. 

Colegiul Farmaciştilor din Bucureşti ia atitudine cu privire la afirmaţia făcută de doamna primar general al capitalei, Gabriela Firea, conform căreia "inclusiv vânzătorii de la farmacii și de la magazinele alimentare... merg la muncă", din următoarele considerente:

- în farmaciile de comunitate nu sunt angajaţi vânzători, ci farmacişti şi asistenţi de farmacie. Acești profesioniști din domeniul sănătății asigură sănătatea populaţiei prin activitatea de eliberare a medicamentelor cu prescripție sau OTC, de preparare a produselor magistrale și oficinale și de consiliere a pacienților cu privire la acestea.

- farmaciştii (studii universitare de lungă durată) sunt absolvenţi ai Universităţilor de Medicină şi Farmacie iar asistenții de farmacie sunt absolvenți ai școlilor postliceale de profil (studii universitare de scurtă durată).

Fără a avea intenţia de minimalizare a activităţii vânzătorilor de produse alimentare, considerăm tendenţioasă afirmaţia doamnei primar general, deoarece activitatea farmacistului, parte integrantă a sistemului de sănătate, se desfăşoară conform următoarelor legi în vigoare:

- Legea farmaciei nr. 266/2008 menţionează la articolul 2 aliniatul 1 că farmacia comunitară asigură asistența farmaceutică a populației, una dintre activităţi fiind "informarea și consilierea pacienților privind utilizarea corectă și rațională a medicamentelor și întreținerea stării de sănătate".

-  Conform Legii 95/2006, Titlul XIV: Exercitarea profesiei de farmacist prevede, în art. 568, următoarele:
(1) Exercitarea profesiei de farmacist se realizează prin următoarele activități: a) prepararea formelor farmaceutice ale medicamentelor; ............................................................................ g) acordarea de informații și consultanță privind medicamentele.

(2) Farmacistul, în conformitate cu pregătirea sa universitară, este competent să exercite și alte activități profesionale precum:

a) colaborare cu medicul pentru stabilirea și urmărirea terapiei pacientului; b) farmacovigilență; .........................................................................................

Ţinând cont de faptul că activităţile menţionate mai sus sunt reglementate prin cele două acte normative şi că medicamentul este bun de larg consum supus unor reglementări speciale, vă cerem să adresaţi scuze, public, profesioniştilor care îşi desfăşoară activitatea neîntreruptă în farmaciile comunitare încă de la debutul infecţiei cu coronavirus în România.” se arată într-un comunicat semnat de preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, prof. dr. farm. Simona Negreş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel