Finlanda și Suedia vor în NATO. Erdogan se OPUNE

Finlanda și Suedia vor în NATO. Erdogan se OPUNE / Foto: Facebook Recep Tayyip Erdoğan
Finlanda și Suedia vor în NATO. Erdogan se OPUNE / Foto: Facebook Recep Tayyip Erdoğan

Recep Tayyip Erdogan se opune aderării la NATO a Finlandei și Suediei.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că nu va aproba aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, informează Agerpres, citând Reuters. El a adăugat că nu este cazul ca delegaţii ale celor două ţări să vină în Turcia pentru a-l convinge.

Reacția lui Erdogan vine după ce premierul suedez Magdalena Andersson a cerut sprijinul parlamentului de la Stockholm în vederea depunerii candidaturii ţării sale la NATO. În plus, joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat la rândul lor că Finlanda va cere aderarea la NATO "fără întârziere" (Vezi știrea AICI).

Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului 'Parteneriat pentru Pace'.

Când vor fi Finlanda și Suedia o problemă pentru Rusia. Avertismentul lui Putin

Vladimir Putin a lansat un avertisment la adresa Finlandei și Suediei. Preşedintele rus a declarat luni că extinderea NATO în aceste țări nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul Finlandei și Suediei, transmite Agerpres, citând AFP şi EFE.

:Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare", a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Totuși, Putin a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de amplasarea de infrastructuri militare pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze. "Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns din partea Rusiei", a spus Putin.

"Care va fi acest răspuns - vom vedea (mai întâi) ce ameninţări sunt create pentru noi", a explicat el mai departe. Sunt create probleme fără absolut niciun motiv. "Trebuie să reacţionăm corespunzător", a mai spus Putin, care consideră că extinderea NATO este folosită de SUA într-un mod agresiv pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel