Finlanda își pregătește ieșirea din zona euro

finlanda
finlanda

Finlanda se pregătește să renunțe la zona euro, a anunțat vineri ministrul de Externe finlandez.

[caption id="attachment_222176" align="alignleft" width="310"] Foto: The Daily Telegraph[/caption]

Liderii europeni sunt nevoiți să ia în considerare o posibilă ieșire a Finlandei din zona euro, după ce ministrul de externe al statului nordic, Erkki Tuomioja, a declarat că o renunțare la zona euro e din ce în ce mai probabilă. "Trebuie să fim pregătiți de o posibilă ieșire din zona euro," a declarat veteranul ministru de Externe, membru al Partidului Social Democrat și unul din cei șase membrii ai guvernului de coaliție. "Oficialii noștrii, la fel ca oricare alții, au un plan de operațiuni pentru orice eventualitate," a mai adăugat dl Tuomioja. Intervenția Ministrului de Externe al țării celor 1000 de lacuri, e el mai tranșant avertisment al unui oficial din zona euro. În timp ce vorbea despre criză, ministrul avea pe birou o copie a publicației The Economist, pe a cărei copertă era cancelarul german Angela Merkel, care citea un raport numit "Cum să dizolvi zona euro?", cu titlul "Tentată, Angela?"

Curajul care le lipsește celorlalte țări?

"Lumea de pretutindeni se gândește la asta. Dar există un consens conform căruia o ieșire din zona euro ar costa mai mult pe terment scurt sau mediu, decât gestionarea crizei. Lăsați-mă sa vă amintesc că o ieșire din zona euro nu înseamnă sfârșitul Uniunii Europene. Ar putea să facă UE să meargă mai bine," a spus Erkki Tuomioja. Guvernul de coaliție finlandez merge pe gheață subțire, tot mai mulți votanți alegând partidele eurosceptice.

"Nu există reguli pentru cum se părăsește zona euro, e doar o chestiune de timp. Ori sudul ori nordul va renunța primul, pentru că actualul curs euro e o cămașă de forță, care îi nenorocește pe mulți și distruge viitorul Europei. E o catastrofă totală. Vom rămâne fără bani în ritmul ăsta. Dar nimeni din Europa nu vrea să fie primul care iese din zona euro, pentru că toate oalele se vor sparge în capul său," a menționat ministrul de Externe. La fel ca ceilalți membrii, Finlanda are dreptul de veto cu care ar putea să blocheze orice fel de noi măsuri. Oricum, spre deosebire de alte state, parlamentul său ar trebui să-și dea acordul pentru orice măsură viitoare cu privire la salvarea zonei euro, inclusiv în ceea ce privește salvarea din criza euro a Spaniei.

Problema Greciei = problema Europei

Ieșirea din zona euro s-ar putea materializa în octombrie, atunci când Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional vor redacta raportul despre Grecia. Cererile Atenei de a i se prelungi regimul de austeritate cu încă doi ani au primit o rezistență dură din partea creditorilor. "Depinde de greci dacă vor sau nu să rămână în zona euro. Nu putem forța Grecia să iasă," a declarat ministrul de Externe. Dl Tuomioja și-a arătat suspiciunea cu privire la "o gașcă de patru," inclusiv președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care încearcă să ademenească statele membre într-un fel de uniune fiscală. "Nu am încredere în acești oameni," a declarat ministrul de Externe Erkki Tuomioja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel