FINANȚARE PARTIDE. USR și Expert Forum: Guvernul Orban, modificare care-l avantajează și pe Ponta

Anca Murgoci / 08 ian 2020 / 17:33 Salveaza PDF Comentarii
Ludovic Orban foto Agerpres
Ludovic Orban foto Agerpres

Guvernul Orban a modificat, fără nicio dezbatere, principiile de finanțare pentru partide.

Mai precis, formațiunile parlamentare vor primi bani în funcție de numărul de senatori și deputați, nu în funcție de rezultatul obținut în alegeri, așa cum era în prezent.

Expert Forum a transmis un comunicat de presă prin care atrage atenția asupra acestei probleme.

"Considerăm că aceste modificări fundamentale referitoare la finanțarea partidelor ar trebui să se realizeze în urma unor dezbateri publice și prin legea dedicată, nu prin Legea bugetului. Mai mult, amendamentele au fost făcute pe fondul unor negocieri politice, principalul beneficiar fiind Partidul Pro Romania, fapt care poate afecta echitatea și logica procesului electoral. Amendamentul introduce reguli la începutul anului electoral fără transparență sau consultare publică și fără a avea toate detaliile privind alocarea fondurilor clarificate", se arată într-un comunicat al Expert Forum.

Claudiu Năsui, parlamentar USR, a scris și el despre modificarea introdusă de Guvernul Orban.

"Amendamentul a fost introdus de Pro-România şi vizează subvenţia pe care o primesc partidele. Până acum, această subvenţie era dată în funcţie de rezultatul la alegeri. De acum, va fi dată în funcţie de numărul de parlamentari. Asta înseamnă că partide care nu au participat la alegeri, precum Pro-România, dar care s-au constituit între timp în parlament vor putea să ia şi ele o parte din subvenţie. Astfel se deschide poarta la înfiinţarea de noi partide dar şi la migrarea şi mai pronunţată de la un partid la altul. Nu de alta, dar acum parlamentarii pleacă cu subvenţie cu tot", a scris Năsui pe Facebook.

Amendamentul aparține PRO ROMÂNIA, partid condus de Victor Ponta.

De asemenea, avantajat este și PNL, partid la care au aderat și alți politicieni.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25