FIFA, declarație privind abuzurile rasiste la adresa jucătorilor englezi, pe Puskas Arena, din Budapesta

Atacantul Raheem Sterling, de la Manchester City, a fost una dintre țintele suporterilor maghiari  Foto: Facebook Raheem Sterling
Atacantul Raheem Sterling, de la Manchester City, a fost una dintre țintele suporterilor maghiari Foto: Facebook Raheem Sterling

FIFA a emis o declarație prin care confirmă că urmează să investigheze abuzurile rasiale la adresa lui Raheem Sterling și Jude Bellingham de către fanii maghiari. Jucătorii englezi au fost victimele unor scandări rasiste din partea suporterilor maghiari în timpul meciului de joi cîștigat de Anglia, scor 4 - 0 pe stadionul de la Budapesta.

În declarația emisă de forul de conducere al fotbalului mondial, FIFA a confirmat că vor fi luate "măsuri adecvate":

"În primul rând, FIFA respinge cu fermitate orice formă de rasism și violență și are o poziție foarte clară, de toleranță zero față de astfel de comportamente în fotbal. FIFA va lua măsuri adecvate imediat ce va primi rapoartele de meci referitoare la meciul Ungaria-Anglia de joi", se precizează în comunicat.

Declarația vine după ce FIFA a fost aspru criticată pentru că nu a adoptat sancțiunea UEFA, conform căreia trei dintre meciurile de calificare ale Ungariei la Cupa Mondială, de pe teren propriu, să se joace cu porțile închise.

UEFA interzisese accesul fanilor maghiari la trei meciuri, după ce aceștia au proliferat injurii rasiste și homofobe la adresa jucătorilor în timpul Euro 2020. Deși o interdicție UEFA nu intră, din punct de vedere tehnic, sub jurisdicția FIFA, se spera că va prevala bunul simț, ceea ce nu s-a întâmplat.

Jucătorii de fotbal englezi, victimele unor abuzuri rasiale pe Puskas Arena, din Budapesta

Anglia a condamnat ca "complet inacceptabile" insultele rasiste la adresa jucătorilor săi din timpul meciului câștigat joi de britanici, cu 4-0, în fața Ungariei, într-un meci din preliminariile de calificare la Cupa Mondială Qatar 2022, disputat pe Puskas Ferenc Arena, din Budapesta.

Atacantul Raheem Sterling, de la Manchester City și mijlocașul Jude Bellingham, de la Borussia Dortmund au fost ținta unor atacuri.

Ungaria a fost penalizată de UEFA cu jucarea a trei meciuri pe teren propriu cu ușile închise, după comportamentul discriminatoriu al fanilor la Euro 2020. Acuzațiile de atunci se refereau la rasism și alte comportamente discriminatorii.

Dar suporterii echipei gazdă au fost totuși lăsați să intre pe Puskas Arena din Budapesta, cu o capacitate de 67.000 de locuri, în meciul cu Anglia, deoarece acest meci se află sub jurisdicția FIFA.

Tonul a fost dat la startul meciului, când jucătorii Angliei au fost huiduiți în timp ce au îngenuncheat, în semn de protest împotriva rasismului.

Jucătorii Ungariei și selecționerul Marco Rossi le-au cerut suporterilor să respecte gestul Angliei înainte de meci, dar mesajul a rămas fără ecou.

În rest, prima repriză a fost lipsită de incidente pe teren și în afara lui, dar în a doua repriză, Sterling a fost atacat cu pahare și recipiente de hârtie, când a deschis scorul pentru Anglia, după care o petardă a fost aruncată pe teren, după ce Harry Maguire a adus oaspeții în avantaj, ducând scorul la 3-0.

În timpul interviului de după meci, acordat postului BBC Radio 5 Live, fanii maghiari au aruncat cu gheață spre managerul Angliei, Gareth Southgate.

"Toată lumea știe ce reprezentăm noi ca echipă, iar acest lucru este complet inacceptabil. Am raportat incidentele. Șeful nostru de securitate a vorbit cu jucătorii și le-a luat declarații. Ne vom ocupa de asta pe căile potrivite.”, a spus Southgate

Căpitanul Angliei, Harry Kane, unul dintre marcatorii meciului a declarat: "Voi vorbi cu băieții. Va trebui să facem un raport. Dacă este cazul, atunci sperăm că autoritățile vor fi ferme".

Federația engleză de fotbal a declarat într-un comunicat: "Este extrem de dezamăgitor să auzim rapoarte despre acțiuni discriminatorii la adresa unora dintre jucătorii noștri. Vom cere FIFA să investigheze această chestiune. Continuăm să susținem jucătorii și staff-ul în determinarea noastră colectivă de a evidenția și de a combate discriminarea sub toate formele sale."

Acesta este cel mai recent exemplu în care jucătorii englezi a fost afectați de manifestări rasiste, după alte două incidente petrecute în timpul meciurilor din calificările la Euro 2020.

În octombrie 2019, meciul Angliei din Bulgaria a fost întrerupt de două ori din cauza comportamentului rasist al fanilor. În luna martie a anului precedent, scandări rasiste au fost îndreptate către mai mulți jucători englezi, în timpul meciului din Muntenegru.

Tony Burnett, directorul executiv al Kick It Out, organizație ce luptă împotriva rasismului și discriminării, a îndemnat FIFA să investigheze de urgență evenimentele de la Budapesta, conform BBC Sports.

"Suntem mândri să susținem jucătorii și staff-ul Angliei, care au acționat încă o dată cu tărie, grație și integritate în fața rasismului, care nu își are locul în jocul nostru sau în societatea noastră. Acesta nu este primul incident de acest gen din Ungaria, așa că îndemnăm FIFA să investigheze urgent această chestiune.”

"Cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere și trebuie luate măsuri pentru a se asigura că scene ca aceasta nu se mai repetă."

Jucătorii Angliei, în frunte cu Sterling și managerul Southgate, au devenit în ultimele sezoane figuri vocale în lupta împotriva rasismului în fotbal, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel