FIFA, noi competiţii propuse: Liga Mondială a Naţiunilor şi Cupa Mondială a Cluburilor

fotbal
fotbal

Grupul operativ al FIFA pentru examinarea noilor competiţii propuse de Gianni Infantino - o nouă Cupă Mondială a cluburilor şi o Ligă a Naţiunilor globală - s-a reunit pentru prima oară joi, cu participarea confederaţiilor. 

Înfiinţarea acestui grup operativ a fost decisă la sfârşitul lui octombrie la reuniunea Consiliului FIFA de la Kigali (Rwanda), pentru a răspunde opoziţiei mai multor organizaţii, în primul rând a UEFA. Grupul operativ a avut joi prima sa reuniune, sub forma unei teleconferinţe, la care au participat secretarii generali ai confederaţiilor sau alţi oficiali ai acestor foruri, potrivit unei surse apropiate de dosar, a anunţat vineri AFP. 

UEFA a fost reprezentată de secretarul său general adjunct Giorgio Marchetti

Plasat sub supervizarea biroului Consiliului FIFA, acest grup operativ are misiunea să studieze "elementele tehnice şi sportive legate de înfiinţarea" Cupei Mondiale a cluburilor (date, număr de echipe) şi a Ligii mondiale a Naţiunilor (calendar, format, impact asupra turneelor de calificare), potrivit aceleiaşi surse. 

La încheierea acestor reuniuni vor fi pregătite "două propuneri distincte", iar dacă este nevoie va exista "mai mult de o propunere pe competiţie", a adăugat sursa. Obiectul este a prezenta la următoarea reuniune a Consiliului FIFA, pe 15 martie, la Miami, "un plan global al elementelor sportive care trebuie luate în calcul pentru a lua o decizie", a precizat această sursă. 

Următoarea reuniune a grupului operativ este programată în decembrie, la Paris

Infantino, care speră că în iunie 2019 va obţine al doilea mandat în fruntea FIFA, dorea ca propunerile sale să fie adoptate la sfârşitului lui octombrie la Kigali. El a fost obligat să facă un pas înapoi după ce propunerile sale au fost prost primite, mai ales de UEFA, ce a denunţat un proces grăbit şi puţin transparent. 

Un grup de investitori, a cărui identitate nu a fost dezvăluită de FIFA, ar fi propus să investească 25 de miliarde de dolari în cele două competiţii, ceea ce ar garanta venituri importante atât pentru echipele participante la Cupa Mondială extinsă a cluburilor, cât şi pentru reprezentativele ce ar lua parte la Liga mondială a Naţiunilor. 

Mini Cupa Mondială 

Mini Cupa Mondială supranumită Final 8 ar urma să se dispute o dată la doi ani, cu participarea a opt echipe, care câştigă faza continentală a Ligii Naţiunilor. Competiţia ar urma să se desfăşoare începând cu 2021 în luna octombrie şi/sau noiembrie şi ar înlocui Cupa Confederaţiilor, ce se dispută o dată la patru ani. Cupa Mondială a cluburilor, ce reuneşte în prezent şapte echipe în fiecare an, ar urma să fie extinsă la 24 de formaţii şi s-ar juca juca o dată la patru ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel