Fibrilația atrială, boala care crește riscul de atac cerebral, ignorată în România

Inimă
Inimă

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților trage un semnal de alarmă asupra riscului real de accident vascular cerebral al pacienților cu fibrilație atrială non-valvulară din România și prezintă date îngrijorătoare despre povara bolii. 

Din cele 200.000 de cazuri unice cu fibrilație atrială internate în 2017 în spitalele din România și cei 128.000 de români cu diagnostic de accident vascular cerebral (AVC), în cazul a peste 24.000 de pacienți atacul cerebral se corelează cu fibrilația atrială (FiA). 10% dintre acești pacienți sunt persoane sub 65 de ani. 

De altfel, aproximativ o treime - 27,9% din pacienții internați cu fibrilație atrială sunt sub pragul de 65 de ani, potrivit unui studiu realizat de Syreon Research Romania, în cadrul campaniei „Schimbă ritmul”. 

„Sunt mai mult de 5 ani de când ne luptăm ca pacienții români cu fibrilație atrială să beneficieze de un management corect și de un tratament nou, eficient. Deși antrenează un risc de 5 ori mai mare de a face un accident vascular cerebral sever, această afecțiune nu este o prioritate pentru autorități”, spune Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP) și pacient cu fibrilație atrială. 

„Este îngrijorător că aproape 1/3 din cazurile de fibrilație atrială sunt sub 65 de ani, persoane active, înainte de vârsta pensionării și înainte de vârsta recomandată pentru screening pe această afecțiune. La fel de îngrijorător este că 10,2% dintre cei internați cu AVC și FiA sunt sub același prag de 65 de ani. Cu o informare corectă pentru diagnostic rapid, acces la servicii de diagnostic și tratament eficient, mii de cazuri de AVC și decese la pacienții cu fibrilație atrială ar fi putut fi prevenite”, semnalează Vasile Barbu. 

ANPP lansează o petiție „menită să aducă la suprafață nevoile acestor români de prea multă vreme ignorați în condițiile în care fibrilația atrială poate fi depistată relativ simplu și fără costuri importante”, se arată într-un comunicat de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel