Festival Europalia - Bruxelles. Iohannis, întâlnire cu Philippe, regele Belgiei. Mesajul președintelui

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, cu regele belgienilor, Philippe, context în care a afirmat că este o onoare ca România să fie ţară invitată a Festivalului Internaţional de Artă Europalia şi şi-a exprimat convingerea că publicul va fi încântat de diversitatea, dinamismul, profunzimea şi unicitatea culturii româneşti.

'Astăzi, prietenia de lungă durată care uneşte România şi Regatul Belgiei este evidenţiată din nou prin cultură, prin lansarea celei de a 27-a ediţii a Festivalului Europalia. Am convingerea că aceasta va fi cu adevărat specială şi că publicul belgian şi european vor fi încântaţi de diversitatea, dinamismul, profunziunea şi unicitatea culturii româneşti. A fi ţară invitată de onoare a ediţiei din acest an a Festivalului Europalia reprezintă o minunată ocazie, care vine în completarea interesului de care România s-a bucurat la Bruxelles anul acesta, pe durata preşedinţiei sale de succes la Consiliul Uniunii Europene. Totodată, sunt încrezător că festivalul va juca un rol decisiv în consolidarea, în continuare, a legăturilor noastre bilaterale', a afirmat şeful statului, în cadrul întrevederii, potrivit trimisul special al Agerpres, Florentina Peia, la Bruxelles.

Regele belgienilor a spus că Festivalul Europalia reprezintă o oportunitate ca România să fie mai bine cunoscută la Bruxelles

'Îmi face o deosebită plăcere să vă întâmpinăm astăzi la deschiderea Festivalului de Artă Europalia. Regina Mathilde şi cu mine suntem recunoscători pentru prezenţa dumneavoastră la Bruxelles. Acest festival reprezintă o oportunitate de a face ţara dumneavoastră mai bine cunoscută în capitala Europei. (...) Festivalul Cultural Europalia reprezintă o oportunitate pentru noi de a descoperi istoria ţării dumneavoastră şi cultura sa extrem de bogată. Expoziţia principală aduce un omagiu lui Constantin Brâncuşi, unul dintre marii artişti români şi europeni ai secolului XX. Brâncuşi a fost impulsionat de o căutare neclintită a simplităţii esenţiale, a perfecţiunii abstracte sau, aşa cum a descris-o, 'a sensului real al lucrurilor'. Opera sa inspira atât forţă, cât şi seninătate. Asta vă dorim dumneavoastră şi tuturor cetăţenilor români - putere şi seninătate', a declarat regele Philippe.

El a arătat că Belgia şi România colaborează constructiv pe mai multe chestiuni de interes comun, atât la nivel bilateral, cât şi european.

'Domnule preşedinte, aş dori să vă felicit personal pentru hotărârea cu care promovaţi aspiraţiile românilor de 'a-şi croi o altă soartă', aşa cum spune imnul dumneavoastră naţional. Aşteptăm cu nerăbdare multe alte realizări şi suntem pregătiţi să vă fim alături în toate iniţiativele dumneavoastră', a mai spus regele belgienilor. Klaus Iohannis a vizitat alături de familia regală a Belgiei expoziţia 'Brâncuşi. Sublimarea formei', deschisă la Palatul de Arte Frumoase Bozar, în debutul Festivalului Europalia România. Ei vor asista şi la concertul 'Rapsodia română', susţinut de ansamblul RaRo-SoNoRo. Expoziţia 'Brâncuşi. Sublimarea formei' este cea mai importantă expoziţie dedicată sculptorului român organizată în ultimele decenii şi principalul eveniment din cadrul festivalului Europalia. România este ţară invitată de onoare la Festivalul Internaţional de Artă Europalia şi va organiza aproximativ 250 de evenimente culturale.

Europalia România se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României şi al regelui şi reginei belgienilor. Festivalul, organizat în perioada 2 octombrie 2019 - 2 februarie 2020, cuprinde evenimente din sfera artelor vizuale, artelor spectacolului, muzică, film, literatură, educaţie culturală, care vor avea loc atât în Belgia, cât şi în Franţa, Olanda, Germania, Luxemburg şi Marea Britanie. Europalia este unul dintre cele mai importante festivaluri de artă din lume, ediţia din acest an marcând al 50-lea an de existenţă. România a mai participat la ediţia din 2007. 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel