Fermierii, AVERTISMENT CRUNT: În 10 ani, nu mai vorbim de agricultură. DISPARE jumătate din recolta de grâu

Mircea Chipăilă, fermierul care în urmă cu câteva săptămâni a scris pe un câmp, cu plugul, "VREM APĂ", trage un semnal de alarmă cu privire la starea agriculturii. 

"Nu am primit ajutoarele încă de la autorităţi, avem promisiuni că urmează. Situaţia secetei pedologice instalate de doi ani la noi, în Dobrogea, este la cote alarmante. Doar cu apa din irigaţii nu o scoatem la capăt. Dacă nu se iau măsuri, în următorii 10 ani nu mai vorbim de agricultură în zona asta, Dobrogea. Asta e realitatea! Dacă nu se iau măsuri privind cercetarea, cu oameni care să vină cu soluţii, cu irigare performantă, ca la nivel european, şi dacă fondurile europene nu sunt foarte bine conturate în realitatea actuală, din păcate în 10 ani, sper ca Dumnezeu să mă ţină treaz, viu, asta va fi realitatea. Sper să mă sunaţi şi să vă spun că  nu am avut dreptate!", a declarat Mircea Chipăilă, la Antena 3. 

Semnal de alarmă: Jumătate din recolta naţională de grâu DISPARE

"Am senzaţia că trăiesc în anii 90,  nu au curaj să ia decizii şi nu înţeleg fenomenul. Agricultura a obţinut şase miliarde de euro. Dar banii ăştia nu vin aşa, pur şi simplu, trebuie pregătiţi foarte bine! 650 de milioane de euro ar trebui să vină spre Constanţa, din care 350 pentru irigaţii şi 300 de milioane pentru desecări. Când aud asta, eu care fac asta de zeci de ani şi sunt pregătit strict pentru asta, am studii de specialitate, am senzaţia că particip la un dialog al surzilor. Mi s-a spus că sunt Gică Contra. Cum să mai acceptăm desecări la Constanţa? Dacă sunt fermieri în situaţia asta, nu trebuie decât să capteze apa. Dacă e vreun fermier care vrea să facă desecare, să mi-l arătaţi, că mă mut eu acolo şi folosesc apa!", a mai spus acesta. 

"Dobrogea, cu judeţele colaterale, produce jumătatea din cantitatea de grâu la nivel naţional. 4,5 milioane de tone, cam aşa. Cantitatea asta ar putea să dispară în 10 ani", a conchis Mircea Chipăilă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel