Femeile care scad în înălțime mai mult după prima tinerețe ar avea un risc mai mare de moarte (studiu)

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Femeile care scad în înălțime mai mult după prima tinerețe au un risc mai mare de moarte.

Femeile care au o parte de o scădere mai accentuată a înălțimii după prima tinerețe ar avea un risc mai crescut să moară, arată un studiu. Conform The Verge, cercetătorii descoperiseră anterior că persoanele mai scunde ar avea un risc mai crescut de a se îmbolnăvi de inimă, indicând că aceste două lucruri sunt legate nu numai de stilul de viață, ci și de gene.

Acum, oamenii de știință spun că pierderea în înălțime după 40 de ani, cel puțin în rândul nord-europenelor, ar fi corelată cu un risc mai mare de moarte sau boli cardiovasculare. „Pierderea în înălțime nu este cu adevărat un factor de risc, ci un indicator pentru alte cauze adevărate”, a spus dr. Sofia Klingberg de la Universitatea din Gothenburg, coautorul studiului.

Metodologia cercetării

Cercetătorii au explicat în jurnalul științific BMJ Open cum au analizat datele a 2.406 femei suedeze și daneze care s-au născut între 1908 și 1952 și care au fost implicate în studii pe termen lung în aceste țări. Înălțimile lor au fost luate din studii, iar media de vârstă inițială pentru femeile din Suedia și Danemarca era de 47 de ani, respectiv 44 de ani. Ulterior, a fost comparată înălțimea de după 10 și 13 ani. După această vreme, au fost luate în calcul morțile participanților care au avut loc între 17 și 19 ani.

În total, 625 de participante au murit în perioada aceea, 157 de morți fiind cauzate de boli cardiovasculare și alte 37 de AVC. Echipa de oameni de știință a descoperit că aceste femei au pierdut în jur de 0,8 cm în înălțime în 11,4 ani.

Fiecare centimetru pierdut însemna un risc cu 15% mai mare de a muri

„Oamenii devin mai scunzi odată cu vârsta fiindcă există schimbări ale coloanei vertebrale. De exemplu, se micșorează înălțimea discurilor dintre vertebre”, a explicat Klingberg. Analizând cele două grupuri și luând în calcul alți factori, cercetătorii au determinat că fiecare centimetru pierdut de femei se asocia cu un risc cu 15% mai mare de a muri din orice cauză. Femeile care pierdeau doi centimetri aveau un risc cu 74% mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel