Urmărește emisiunea live


”FĂRĂ SECRETE”. Tutun - COVID-19, mesaj de ”Ziua Mondială fără Tutun”

Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels
Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels

Și în acest an, pe 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății celebrează ,,Ziua Mondială fără Tutun”.

„În 2020, campania globală are ca obiectiv demascarea miturilor și expunerea tacticilor imorale folosite de industria tutunului. Această campanie ‚,fără secrete’’, își propune să ofere tinerilor cunoștințele necesare pentru a detecta cu ușurință manipularea industriei tutunului. Acest lucru este deosebit de important mai ales acum, în acest context pandemic”, se precizează într-un comunicat remis de Societatea Română de Pneumologie.

„Cei mai vizaţi de campaniile de publicitate la noile produse de tutun sunt copiii şi adolescenţii, cărora li se induce mesajul că aceste produse nu sunt dăunătoare sănătăţii”, a declarat Dr. Monica Marc, Preşedintele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie. 

Consumul de tutun şi COVID-19

Prof. Dr. Florin Mihălţan, unul din susţinătorii vehemenţi ai legislaţiei antifumat, afirmă că asistăm la o avalanşă de ştiri false în ceea ce priveşte consumul de tutun şi COVID 19, inducându-se ideea că fumatul ar avea un rol protector. O revizuire a studiilor efectuate de experți în sănătate publică convocați de OMS la 29 aprilie 2020 a constatat că fumătorii sunt mai susceptibili să dezvolte boli severe cu COVID-19, comparativ cu nefumătorii. De asemenea, aceştia au o predispoziţie de a face astfel de infecţii mai repede din cauza deficitului de apărare. Acest deficit creează nu  doar un risc de boală crescut, dar induce în acelaşi timp o întârziere, o prelungire până la momentul vindecării, se precizează în comunicatul citat. 

Mai mult decât atât, Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, subliniază că „în acest context pandemic, Organizaţia Mondială a Sănătăţii face apel la toți tinerii să se alăture luptei antifumat, pentru a deveni o generație fără tutun.”  

OMS evaluează constant noi cercetări, inclusiv cercetări care examinează legătura dintre consumul de tutun, consumul de nicotină și COVID-19. În prezent, nu există informații suficiente pentru a confirma orice legătură între tutun sau nicotină în prevenirea sau tratamentul COVID-19. 

OMS subliniază importanța unei cercetări sistematice, de înaltă calitate, care să contribuie la promovarea sănătății individuale și publice, subliniind că promovarea intervențiilor neprobate ar putea avea un efect negativ asupra sănătății generale. 

Societatea Română de Pneumologie se alătură pe deplin acestor demersuri şi, prin acţiunile şi evenimentele sale, susţine iniţiativele antifumat ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel