FĂRĂ PENALI. Ciolacu - Stelian Ion (USR), SCANDAL în Parlament. ”Încercare de SABOTAJ”

Anca Murgoci / 03 iul 2019 / 10:46 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, și Stelian Ion, deputat USR, au avut un schimb de replici în Parlament.

Deputatul USR Stelian Ion a acuzat PSD, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, de preluarea textului din inițiativa "Fără penali în funcții publice". El a reclamat că inițiativa a fost "sabotată" prin adăugarea mențiunii că cei care conduc autoritățile centrale sunt aleși, nu numiți.

"Sunt printre redactorii textului ”Fără penali în funcții publice”. Am lucrat mult la acest proiect. Textul ”Fără penali în funcții publice” a trecut, de filtrul CCR, în varianta inițiativei cetățenești. Am observat că dumneavoastră, colegii din PSD, ați depus un proiect asemănător, dar ați adăugat ceva: acea funcție copy paste nu a funcționat, ați adăugat: numirea în organele autorităților publice centrale, or după cum ar trebui să știm, în aceste organe publice centrale... e o chestiune de principiu.

Am lucrat mult la acest proiect și a fost preluat. E o chestiune de ordin personal. Ne-a fost preluată munca, s-a adăugat un cuvânt care, la CCR, va invalida acel proiect de revizuire a Constituției - ”Fără penali în funcții publice”. Nu știu dacă ați făcut-o intenționat sau dintr-o eroare. În funcțiile autorităților publice centrale, acești conducători nu sunt aleși, ci numiți. Deci nu puteți introduce așa ceva. E o încercare de sabotare a inițiativei ”Fără penali în funcții publice” sau o gravă eroare", a zis Stelian Ion, deputat USR.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a intervenit și i-a dat o replică lui Stelian Ion.


"Dreptul la inițiativă îl are oricare dintre noi. Nu avem niciun drept să spunem că doar unii au dreptul pe un proiect de lege. Inițiativa la care ați făcut referire este de modificare a Constituției. (...) Nimeni nu îngrădește alt proiect. Proiectul dumneavoastră nu intră astăzi și nici al nostru nu intră. Nu putem să nu mai depunem un proiect legislativ pentru că dumneavoastră aveți deja răspuns de la CCR. Dacă invocăm CCR numai când ne convine... nu e nicio problemă. Lăsați-ne dreptul de a avea inițiative și de a fi egali cu toată lumea, și noi, și dumneavoastră", a zis Marcel Ciolacu.

 

USR, acuzații pentru PSD

 

Uniunea Salvați România acuză Partidul Social Democrat de ipocrizie și de furt, cu privire la depunerea unui proiect de lege de revizuire a Constituției în care a inclus și textul inițiativei cetățenești ”Fără penali în funcții publice". USR mai acuză partidul aflat la guvernare că strecoară în proiectul lor ”modificări constituționale nocive".

Proiectul PSD de revizuire a Constituției, în care a fost inclus textul inițiativei cetățenești ”Fără penali în funcții publice”, arată ipocrizia social democraților care au în continuare membrii cu condamnări penale definitive, inclusiv în Parlamentul României, dar public susțin că vor curățirea clasei politice.

USR consideră că proiectul PSD este doar o păcăleală pentru români și face parte din planul social democraților de a se reabilita în fața cetățenilor folosind vorbe goale și copiere de texte juridice după modelul copy-paste. În plus, USR își exprimă îngrijorarea că PSD se folosește de popularitatea inițiativei Fără Penali în funcții publice pentru a strecura modificări constituționale nocive.

"Dacă va intra în dezbatere împreună cu alte prevederi, aceasta inițiativă cetățenească, fără precedent atât pentru scena politică, cât și pentru societatea civilă din România, poate fi instrumentalizată în mod perfid de PSD. Fie pentru a bloca orice revizuire constituțională și pentru a pierde această inițiativă în dezbateri parlamentare, fie ca pârghie pentru a strecura modificări constituționale nocive, folosind popularitatea acestei inițiative", explică deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități.

USR transmite că proiectul PSD de revizuire a Constituției este unul periculos pentru că include doar modificări superficiale în privința temelor majore care au fost vizate de referendumul pentru justiție. De exemplu, în privința interzicerii amnistiei și grațierii, PSD a adăugat un singur text la unul dintre articolele din Constituție care se referă la grațierea individuală, dar a evitat în mod deliberat să interzică amnistia și grațierea colectivă pentru corupți. De asemenea, în ceea ce privește ordonanțele de urgență, PSD nu a inclus și Înalta Curte de Casație și Justiție printre instituțiile care pot contesta la Curtea Constituțională OUG-urile emise de Guvern, după ce în ultimii doi ani magistrații de la ÎCCJ au criticat serios multe din modificările introduse de PSD-ALDE prin ordonanțe de urgență în domeniul justiției.

"PSD face astăzi un lucru pe care nu și-l dorește, o face doar de ochii lumii, după ce fostul președinte Liviu Dragnea a ajuns la închisoare. Este evident că PSD interpretează după cum îi convine rezultatul referendumului din 26 mai și nu a renunțat la idea unei amnistii și grațieri colective. Ceea ce ne dorim să se întâmple este ca pentru toate aceste propuneri de modificare a Constituției, discuția să se poarte separat și să dea un vot separat pentru fiecare proiect depus în Parlament", spune deputatul USR Stelian Ion.

USR susține că este absolut necesar ca votul pentru ”Fără Penali în funcții publice” să fie separat de proiectele de revizuire a Constituției pentru a nu parazita inițiativa.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24