Facturi uriașe la gaze și lumină. Iulian Iancu, scenariu catastrofal pentru România. Care ar fi soluția

Facturi utilități/ foto ilustrativ pexels Wendy Wei
Facturi utilități/ foto ilustrativ pexels Wendy Wei

Facturile la utilități au crescut semnificativ și milioane de români sunt afectați de majorările de prețuri.

Iulian Iancu, președintele Comitetului român World Energy Council, a atenționat că acest coșmar al facturilor uriașe trebuie să înceteze: 

”Din păcate nu vorbim de sute de familii, ci de milioane de familii până la 1 aprilie și trebuie să punem stop imediat acestui coșmar. Dacă vă aduceți aminte chiar în timpul dezvoltării legii spuneam că trebuie stopată imediat această lege pentru că ea nu va produce efecte în sensul scăderii, ci în sensul creșterii prețurilor.

Povara crizei, transferată cetățenilor

Din păcate, am avut dreptate! Prețurile s-au dublat, s-au triplat și iată că vin facturi de 10 ori, de 20 de ori mai mari. Ce se întâmplă în această situație? Nu facem altceva decât să transferăm întreaga povară a crizei pe seama oamenilor, a celor mai în vârstă, a pensionarilor și celor săraci în marea lor majoritate.

Scenariu crunt pentru România

Din păcate, procentul va crește undeva către 80% dintre consumatorii casnici ai României, în paralel cu pierderea locurilor de muncă pentru acele societăți care nu își mai pot permite să plătească asemenea facturi. Sunt societăți cu care am vorbit zilele trecute care au primit în factură ofertă cu un preț de 10 ori mai mare decât prețul de anul trecut.

A trebuit să se ducă activitatea, să disponibilizeze personal. Vă reamintesc că la ElectroArgeș, o unitate reper, au fost 250 de oameni daţi afară în Ajun de Crăciun.

Rămân fără locuri de muncă în timp ce facturile cresc

Într-o nișă specializată oamenii aceia pleacă din țară, noi pierdem locuri de muncă, pierdem activități economice. Iată de la ElectroArgeș la Azomureș și Alro. Ce fac acei oameni pentru că ei, pe deoparte, îşi pierd salariile, pe de altă parte, le vin facturi pentru care nu își mai pot permite plățile lunare și atunci trebuie pus stop.

Care e soluția

Soluția este preț reglementat, adică nu de guvern, ci de Autoritatea de Reglementare. Adică se pune un preț fix reglementat la producător, la furnizor, la transportatori și la distribuitor și atunci știm că prețul este undeva 50% față de anul trecut și putem trece și economia și populația României prin această criză.

”Nu putem să le interzicem să trăiască”

Şi între timp să ne pregătim pentru ce urmează după perioada aceasta de şoc în care cu toții va trebui să avem soluția. Gândiți-vă dacă factura a venit mai mare decât pensia sau salariul, acei oameni au și medicamente de cumpărat, au alimente de cumpărat, au de trăit. Noi nu putem să le interzicem să trăiască", a spus Iulian Iancu, la Antena3

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel