EXCLUSIV  Factorii de risc pentru cancerul colorectal. Legătură și cu FUMATUL. Dr. Florin Grama arată ce alimente să evităm

Dr. Florin Grama, factori de risc pentru cancerul colorectal
Dr. Florin Grama, factori de risc pentru cancerul colorectal

Dr. Florin Grama, medic primar de chirurgie generală, lector universitar, dar și doctor în științe medicale, a spus care sunt principalii factori de risc pentru cancerul colorectal, dar şi care este legătura cu fumatul. 

"Poate vom rămâne surprinşi, apropo de fumat. Fumatul reprezintă unul dintre factorii de risc pentru cancerul colorectal. E un lucru mai puţin cunoscut, dar e dovedit de studii ştiinţifice importante şi menţionat în toate publicaţiile importante de la nivel mondial. Carcinogenii asociaţi fumatului au rol şi în apariţia cancerului colorectal. 

Sunt şi o serie de alţi factori de risc. Unii sunt modificabili, adică asupra cărora omul poate interveni. Pe lângă fumat, vorbim de consumul de alimente de anumit tip, adică carnea înalt procesată, consumul de grăsimi, obezitatea, sedentarismul, consumul cronic de alcool. Sunt şi factori de risc nemodificabili, asupra cărora nu putem interveni. 

Cancerul colorectal apare cu o frecvenţă mai ridicată la persoane care au istoric în familie de cazuri de cancer al colonului sau al rectului. În special de rude de gradul I vorbim. Persoanele cu diabet zaharat au iarăşi o predispoziţie la această boli. Persoane care au suferit iradieri la nivelul regiunii abdominale. O frecvenţă mai crescut a cancerului colorectal o întâlnim la persoanele care au antecedente de rude cu afecţiuni colorectale cu transmitere ereditară", a declarat dr. Florin Grama în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel