EY România: Măsurile Guvernului, imbold pentru sectorul rezidențial

EY România consideră că noile măsuri fiscale, referitoare la plata TVA la vânzarea și cumpărarea de locuințe, sunt benefice pentru sectorul rezidențial. 

De la 1 ianuarie 2019, au fost eliminate mai multe condiții pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% la vânzarea-cumpărarea de locuințe. Această măsură poate să dea încă un imbold sectorului rezidențial. Printre modificările fiscale survenite pe final de an 2018 și început de an 2019 care au produs valuri în piață, una pare să fi trecut neobservată. Guvernul a eliminat două condiții din Codul Fiscal, suprimând efectiv restricțiile la achiziția de locuințe cu 5% TVA.

 Care sunt modificările făcute

Următoarele două condiții au fost eliminate din Codul Fiscal: (1) limitarea suprafeței de teren pe care este construită locuința (până la 31.12.2018 fiind de 250 mp), astfel încât acum suprafața de teren pe care este construită locuința poate fi oricât de mare și (2) limitarea numărului de locuințe achiziționate cu cotă de TVA de 5% (până la 31.12.2018 se putea achiziționa doar una de către o persoană fizică). Așadar, de la 1 ianuarie 2019, singurele condiții pentru aplicarea cotei de 5% TVA pentru locuințe sunt următoarele: suprafața utilă a locuinței să nu depășească 120 mp; valoarea totală a locuinței și a terenului pe care este construită să nu depășească 450.000 lei; în momentul vânzării locuința să poată fi locuită ca atare.

Estimarea trendului, dificilă

"Acum, să ne uităm cu atenție la contextul sectorului rezidențial. Normele BNR, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2019, prevăd scăderea gradului de îndatorare. De asemenea, menținerea pe un trend ascendent a cursului de schimb leu/euro va avea un impact asupra valorii de 450.000 lei până la care se poate aplica cota TVA de 5%. Estimarea trendului de evoluție a volumului de locuințe care se vor tranzacționa în cursul anului 2019 este destul de complicat, dar ne putem aștepta ca, în ansamblu, efectele reglementărilor restrictive luate de BNR privind creditarea să fie ponderate prin ajustarea cu diferența de TVA a prețului de vânzare a locuințelor care îndeplinesc condițiile necesare. Considerăm că decizia Guvernului, aplicabilă de la 1 ianuarie 2019, este posibil să dea încă un impuls sectorului rezidențial. Nu este clar în ce măsură era necesară eliminarea condiției privind suprafața terenului, având în vedere că majoritatea locuințelor vândute care îndeplineau celelalte criterii erau cu precădere apartamentele (care nu beneficiau de o cotă de teren aferentă atât de mare). Din perspectivă strict tranzacțională, credem că există așteptarea ca numărul celor care achiziționează în scop investițional astfel de unități să crească ca pondere în totalul cumpărătorilor", a transmis EY România.

Piața imobiliară, în scădere 

Conform datelor din piața rezidențială, 84% din ofertele de locuințe sunt cu o suprafață de sub 120 mp și 71% din cererile de locuințe au valoarea sub 450.000 lei. Așadar, cei care doreau să achiziționeze locuințe cu 5% TVA ca reședință nu vor fi afectați în niciun fel de aceste schimbări legislative. Putem susține prima concluzie conform căreia numărul celor care vor achiziționa cu 5% TVA în scop investițional va crește deoarece nu va mai exista limitarea numărului de locuințe achiziționate cu 5% TVA de către o persoană. Acest aspect poate că este unul pozitiv deoarece unele statistici arată că sectorul imobiliar rezidențial a cunoscut, la finalul anului 2018, o scădere la nivel național de 30% în privința livrării de locuințe. Cu siguranță, se mai pot face și alte analize, dacă ne uităm la orașe mai mici din țară, unde se tranzacționează case cu teren aferent și unde, până în 2019, limitarea suprafeței terenului la 250 mp era o barieră pentru aplicarea cotei reduse de 5% TVA. Așadar, se pot tranzacționa și case cu teren aferent nelimitat la 250 mp.

VEZI ȘI:

Promisiunile Guvernului PSD-ALDE. Marile restanțe: Bilanț realizat de DC BUSINESS

COD FISCAL. Nouă taxă pe construcții


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0