EXCLUSIV  Exportul de citostatice, blocat de Sorina Pintea. Val Vâlcu: Măsură bună, dar nu rezolvă problema. Opinia publică, uşor de manipulat

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a decis astăzi să blocheze exportul citostaticelor şi a altor medicamente pe o perioadă de şase luni, folosindu-se de legislaţia europeană în vigoare. Jurnalistul Val Vâlcu a menţionat că măsura este bună, însă a avertizat-o pe Sorina Pintea că va fi atacată de cei care trăiesc din exportul de medicamente şi nici  nu va avea sprijin politic. 

"E o acţiunea curajoasă a ministrului Pintea, care probabil va fi atacată de cei care trăiesc foarte bine din exporturile paralele, fac bani frumoşi. Pe termen scurt, e necesară şi poate tempera fenomenul. Legislaţia europeană permite blocarea vânzărilor la export a medicamentelor timp de şase luni cu prelungire pe încă şase luni. Ce înseamnă export paralel? Le cumpără din România cu preţ mic şi le vinde în străinătate cu preţ mai mare, preţul fiind reglementat de fiecare stat în parte. România nu riscă nimic, cum s-a vehiculat în spaţiul public de către cei care fac export paralel, măsura este foarte bună", a spus Val Vâlcu. 

Problema de fond, imposibil de rezolvat

"La actualul climat politic, este imposibil de rezolvat problema de structură care duce la criza de medicamente, exporturi paralele şi aşa mai departe. Acest export este favorizat de decizia de a avea cel mai mic preţ din Europa pe citostatice. Rezolvarea problemei nu poate avea loc prin astfel de măsuri, ci printr-o reformă care nu are, din păcate, sprijin politic. Înainte de alegeri şi în actualul context politic,  nu se poate rezolva problema de fond. Noi avem o piaţă mică, un sistem finanţat cronic, pentru că de ani de zile nu se asigură o finanţare în media europeană, deci nu putem armoniza aceste lucruri. Practic, deşi noi avem cele mai mici preţuri, asta e o iluzie, pentru că medicamentele lipsesc din farmacii.

Ori pentru a reglementa situaţia este nevoie de un acord politic care, în mod cert, acum nu există. În prag de alegeri este posibil să fie speculat politic, totuşi! Opinia publică e uşor de manipulat în domeniul ăsta, pentru că lumea nu citeşte, nu se documentează. Acţiunea e foarte bună, dar poate fi aplicată maximum un an, după care ne întoarcem de unde am plecat. Între timp, dna ministru trebuie să reziste presiunilor acestor intermediari, care trebuie să îşi vadă în continuare de afaceri", a mai declarat jurnalistul Val Vâlcu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel