Experiment reușit: Capturarea deşeurile periculoase din spațiu

Pamântul, vedere din spațiu. foto: nasa.org
Pamântul, vedere din spațiu. foto: nasa.org

Un harpon spaţial pentru capturarea deşeurile periculoase care orbitează Pământul a fost testat în premieră.

Harponul se cheamă RemoveDebris ar putea rezolva problema deşeurilor periculoase care orbitează Pământul, rămase în urma rachetelor lansate anterior şi a altor misiuni spaţiale. În cadrul experimentului desfăşurat vineri de Airbus, un harpon a străpuns învelişul unei mostre atârnată la o distanţă de un metru şi jumătate. După ce este capturat, obiectul este tractat cu ajutorul unei pânze.

Deşi mai sunt mulţi ani până la utilizarea operaţională a harponului, acest experiment reprezintă un important pas înainte către eliminarea gunoiului spaţial în contexul în care numărul misiunilor spaţiale continuă să crească. Potrivit astronautului Tim Peake, care a publicat în 2016 o imagine cu un hublou ciobit pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pagubele produse de deşeurile aflate pe orbită pot dăuna navelor spaţiale. Se estimează că ciobitura ar fi fost provocată de un fragment de vopsea întărită, care s-a ciocnit cu viteză de ISS.

Pasul următor

Oamenii de ştiinţă speră că, în momentul în care va deveni operaţional, harponul va putea fi lansat către deşeurile spaţiale aflate la o distanţă de 30 de metri. Pe Pământ, inginerii caută în continuare o cale pentru ca sistemul să poată fi utilizat pentru a străpunge obiectele aflate în mişcare. Harponul, realizat în urma colaborării între Airbus, Universitatea din Surrey şi Surrey Satellite Technology, poate atinge o viteză de 20 de metri pe secundă.

Un experiment anterior RemoveDebris a demonstrat modul în care o plasă poate fi utilizată pentru a prinde obiectele potenţial periculoase care orbitează Terra. În cadrul pasului următor, grupul va testa sistemul de tractare, la 12 martie. În cazul în care se lovesc de sateliţi, deşeurile spaţiale pot avea consecinţe grave pentru sistemele noastre de comunicaţii, a declarat Chris Skidmore, ministru pentru Cercetare şi Ştiinţă din Marea Britanie.

RemoveDebris este un proiect de cercetare finanţat de Uniunea Europeană care dezvoltă şi efectuează o misiune demonstrativă cu costuri reduse pe orbită şi care urmăreşte determinarea riscurilor şi verificarea tehnologiilor necesare pentru misiunile viitoare de eliminare activă a deşeurilor. Dispozitivul - în formă de cub - cântăreşte 100 de kilograme. Acesta cuprinde trei tipuri de tehnologii pentru captarea deşeurilor spaţiale şi scoaterea lor activă de pe orbită - un harpon, o plasă şi un sistem de tractare.

Citește și: Situație dramatică a ghețarilor la nivel mondial

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel