Experiență germană și sistem japonez, rețeta de succes pentru învățământul românesc

Învățământul românesc beneficiază de un mix între experiența germană și sistemul japonez de Management al Îmbunătățirii Continue a performanței - Managementul KAIZEN, ca parte a programului "Educație KAIZEN pentru România" – inițiativa Institutului KAIZEN® România.

Primul beneficiar al mixului de succes implementat în România a fost Şcoala Profesională Germană "Kronstadt" din Braşov, înfiinţată în 2012, într-o clădire reamenajată din incinta fostului liceu "Rulmentul", cu un număr inițial de 138 de cursanţi, și care acum numără 224 de locuri disponibile.   

Premieră în Europa

Săptămâna aceasta, la SPGK Brașov va avea loc o acțiune pentru "Dezvoltarea Sistemului de Management KAIZEN®", fiind un model de Management utilizat, în premieră, pentru învățământul din România și pentru Europa.

Citește și: Japonezii oferă o lecție de respect pentru comunitate

Proiectul SPGK Brașov a devenit realitate printr-o asociere între Clubul Economic German, Primăria Municipiului Brașov, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov şi un număr de 11 companii de renume din zona Braşovului, în care elevii Școlii Profesionale fac practică și unde, la finalul şcolarizării, aceștia au prioritate la angajare.

Pregătire nemțească și spirit japonez

Una dintre noutățile din cadrul SPGK Brașov este pregătirea elevilor după modelul nemțesc, folosindu-se integral sistemul aplicat în şcolile profesionale din Germania. Fiecare elev este monitorizat permanent, astfel încât şcoala, firma care îl pregăteşte şi părinţii cunosc în orice moment situaţia acestuia.

Un alt element de unicitate este aplicarea Sistemului de Management KAIZEN® în ansamblul Școlii Profesionale Germane Kronstadt. Unul din obiectivele KAIZEN pentru SPGK Brașov îl reprezintă instruirea cadrelor didactice, în vederea cunoașterii tehnicilor de bază ale îmbunătățirii continue și a modului de acordare a asistenței necesare elevilor pentru realizarea proiectelor de îmbunătățire continuă.

Citește și: Elevi, profesori și părinți, efort umăr la umăr pentru comunitate

Acțiunile strategice în cadrul proiectului "Educație KAIZEN pentru România", aplicate pentru SPGK Brașov, sunt împărțite în două categorii:

Acțiuni la nivelul elevului: Formarea unor atitudini şi mentalităţi de îmbunătăţire continuă a performanţei în muncă. Se ajunge astfel la o adaptare la cultura organizaţiei.

Acţiuni la nivelul SPGK: Dezvoltarea sistemului de management al SPGK. Rezultă astfel îndeplinirea Misiunii SPGK.

În primul an, la SPGK se pune accent pe dezvoltarea personală a elevilor. Aceștia vor învăța Codul KAIZEN și aplicarea Bazelor KAIZEN.

În anul II, se urmărește formarea unor mentalităţi de autodepăşire, prin aprofundarea Codului KAIZEN. Atât elevii, cât și profesorii vor învăța Elemente din Mententanța Total Productivă (TPM); Managementul Total al Calității (TQM); Managementul Total al Fluxului (TFM).

Modelul proiectului de la Școala Profesională Germană "Kronstadt" a fost preluat și în județul Alba, cu sprijinul Primăriei Alba-Iulia, Consiliului Județean Alba și al celor mai importanţi agenţi economici din judeţ, membri ai Kaizen Manager Club.

Vezi mai multe aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel