EXCLUSIV. Corlățean, despre numirea unui ambasador SUA: Nu există o propunere. Procedura va fi reluată

Procedura numirii unui ambasador american la București este în prezent înghețată, urmând ca procesul să se reia după alegerile parlamentare (midterms) din Statele Unite ale Americii, a declarat, miercuri, la DC News, ministrul român de Externe, Titus Corlățean.

Șeful diplomației române a punctat că, deși ambasada americană de la București "lucrează la capacitatea maximă", "avem nevoie de un ambasador".

Vezi AICI interviul integral

"Chestiunea ambasadorului va fi relansată, sper, pentru finalizarea procedurii după aceste alegeri. În așteptare sunt 60 de numiri de ambasadori, 39 fiind ambasadori de carieră propuși, din datele pe care le avem noi, sunt vreo patru state NATO, între care România și Norvegia, care așteaptă numirea unui ambasador. Dincolo de ce s-a mai vehiculat în spațiul public pot să vă spun că de-a lungul timpului au fost câteva nominalizări, propuneri inițiale care n-au avansat în plan intern din anumite considerente. În clipa de față, noi nu avem o notificare inițială prin definitivarea acestei propuneri. Atunci când o vom avea, în procedurile interne destul de complicate între administrația americană și Congres, atunci evident că vom saluta cu bucurie și mare interes", a declarat Corlățean.

"Este o bătălie de interese în plan intern american. Este anormal ca un partener strategic să figureze pe lista țărilor care necesită vize", adăugat diplomatul

EXCLUSIV. Gitenstein pierde pariul. Decizie importantă în Senatul SUA

Ministrul Titus Corlățean a precizat că au fost mai multe nominalizări ajunse pe masa președintelui Obama în vederea aprobării, dar procesul a fost blocat pe divergențele politice din SUA.

"Noi am așteptat să treacă această perioadă de alegeri destul de încinsă și bătăliile din circumscripții pentru a relua dialogul. Eu am primit asigurări la acel moment la senatul american că în clipa în care administrația definitivează propunerea, în Senat va fi tot sprijinul", a declarat Corlățean.

Titus Corlățean a menționat că legătura româno-americană nu va fi afectată de alegerile de la jumătatea mandatului din SUA, desfășurate miercuri.

"Nu va fi o schimbare a relațiilor bilaterale pentru că abordarea este bipartizană. Atât democrații, cât și republicanii contează foarte mult pe parteneriatul strategic cu România", a punctat Corlățean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel