€ 5.0904
|
$ 4.3406
|
Curs valutar: € 5.0904
|
$ 4.3406
 

Evită să consumi bananele înnegrite! Ce se întâmplă dacă mănânci fructe oxidate
Autor: Liana Ganea

banana-innegrita_24872900 Foto: Pxhere
 

De câte ori nu am găsit în coşul de fructe banane înnegrite sau jumătăţi de avocado oxidate? Ori, poate, un măr tăiat de care ai uitat şi care a căpătat pete maronii. Specialiştii în nutriţie ne...

Multe dintre fructe oxidează rapid atunci când iau contact cu aerul. Deși oxidarea nu înseamnă neapărat că mâncarea nu mai este comestibilă, există totuși unele modificări care trebuie luate în considerare și pe care trebuie să le cunoști și tu! De menționat este că fructele cele mai predispuse la oxidare sunt merele si avocado.

Nutriţioniştii recomandă evitarea oxidării fructelor pe cât posibil. "Există modificări organoleptice, dar și modificări ale compoziției nutriționale ce pot afecta calitatea sau funcționarea produsului. Astfel, prima consecință a oxidării este apariția radicalilor liberi. Acestea din urmă sunt asociate uneori cu deteriorarea sănătății umane, motiv pentru care ar trebui limitat consumul. În plus, există dovezi clare că consumul de fructe oxidate reprezintă un factor pentru dezvoltarea anumitor boli, astfel că este mai bine să eviți ingerarea fructelor oxidate", se arată în Can You Eat Faqs.

Citricele nu oxidează

Când consumi fructe oxidate, trebuie să știi că beneficiile lor pentru sănătate sunt mai mici. Radicalii liberi produc efecte celulare grave și au rol important în bolile degenerative. De aceea, este esențial să se mențină un consum ridicat de antioxidanți, pentru a preveni deteriorarea oxidativă. Când fructele oxidează, automat și vitaminele din ele oxidează. În schimb, singurele care nu oxidează sunt fructele care conțin acid citric

Citeşte şi: Cum păstrezi bananele proaspete pentru mai mult timp. Trucul rapid și simplu

Cum încetinești procesul de oxidare al fructelor

Oxidarea este un proces pe care tratamentul termic îl poate inversa. Păstrarea în pungi vidate sau gătirea împiedică oxidarea. Consumul de fructe oxidate nu reprezintă, totuși, un risc pentru sănătatea umană, însă prin oxidare sunt reduse proprietățile benefice ale fructului în raport cu sănătatea organismului. Dacă totuşi ai rămas cu banane înnegrite, foloseşte-le la banana bread.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Comentarii

Pentru a vedea sau a publica comentarii, te rugăm să te autentifici în Facebook.
 
 
 
 
 
x close