Eurostat: România, cea mai mare rată a inflației din UE

Economie, bursă
Economie, bursă

România continuă să aibă cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană.

România a avut în august, pentru a şaptea lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,7%, după o rată anuală a inflaţiei de 4,3% înregistrată în iulie, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a scăzut în august până la 2,1%, de la 2,2% în iulie, în timp ce în zona euro inflaţia a scăzut până la 2% de la 2,1% luna precedentă. În rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în România (4,7%), Bulgaria (3,7%), Estonia (3,5%) şi Ungaria (3,4%).

Rata inflaţiei a scăzut în 22 state membre

Comparativ cu situaţia din luna iulie 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 22 state membre, a rămas stabilă în alte cinci ţări şi a crescut în zece state (inclusiv în România, de la 4,3% la 4,7%).

În cazul zonei euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 2% în august, de la 2,1% luna precedentă. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la energie (0,87 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii (0,59 puncte procentuale) şi de cele la alimente şi ţigări (0,48 puncte procentuale).

Creștere cu 5,1%

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), dat publicităţii pe 11 septembrie, preţurile de consum în România, în luna august 2018, comparativ cu august 2017, au crescut cu 5,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,7%. Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (septembrie 2017 - august 2018) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2016 - august 2017), calculată pe baza IPC, este 4,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,5%", se arată într-un comunicat al INS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel