EUROSTAT: România a înregistrat cea mai mare creștere a PIB din UE, în trimestrul III, peste prognozele specialiștilor Bloomberg

România a înregistrat în trimestrul III din 2014 cea mai mare creştere a PIB din Uniunea Europeană, comparativ cu trimestrul anterior, conform datelor publicate vineri de Eurostat. Cu o creștere de 1,9 procente, România este pe locul 2 în UE în privința avansului față de trimestrul III din 2013, după Polonia.

Estimarea a nouă analiști consultați de Bloomberg indica o creștere a PIB-ului de 1%. Publicația de specialitate apreciază că cifele optimiste sunt probabil determinate de creșterea exporturilor și un consum intern mai ridicat. 

"Ne așteptăm la o îmbunătățire a creșterii economice spre sfârștitul anului", spune Andrei Rădulescu, economist al Băncii Transilvani SA.

În clasamentul celor mai importante creşteri din trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul al doilea, România (+1,9%) este urmată de Polonia (+0,9%), Grecia (+0,7%), Marea Britanie (+0,7%) şi Slovacia (+0,6%).

Față de același trimestru din 2013, economia României a înregistrat al doilea cel mai important avans din Uniunea Europeană, de 3,3%. Topul este condus de Polonia, cu 3,4%, iar podiumul este încheiat de Marea Britanie (+3%), urmată de Ungaria (+3,1%) şi Lituania (+2,6%).

Cum stau "greii" Europei

Germania, cea mai mare economie din Uniunea Europeană, a consemnat în trimestrul al treilea o creştere a PIB-ului de 0,1%, față de trimestrul precedent, şi de 1,2%, faţă de același trimestru din 2013.

Franța a înregistrat un avans de 0,4% față de trimestrul II și 0,3% față de trimestrul III din 2013.

Comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,7% în trimestrul III și cu 3% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Economia Uniunii Europene a avansat în trimestrul III din 2014 cu 0,3%, comparativ cu perioada aprilie-iunie, şi cu 1,3% faţă de trimestrul al treilea din 2013.

Vezi și: Lovitură dată de Ponta! INS a publicat PIB-ul pe trimestrul III


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel