Eurostat: Germania, cel mai mare importator din Rusia

Germania a fost în 2017 cel mai mare importator de produse din Rusia, în timp ce România este pe locul 17 în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu cel mai ridicat nivel al importurilor provenite din această ţară, arată datele publicate joi de Oficiul european de Statistică (Eurostat). 

În 2017, Rusia a fost al treilea mare partener al UE pentru importuri (7,8% din totalul importurilor din afara blocului comunitar) şi a patra mare piaţă pentru exporturile blocului comunitar (4,6% din totalul exporturilor din afara UE). 

Din 2008 până în 2017, UE a înregistrat deficit comercial pe relaţia cu Rusia. Acest deficit comercial s-a situat anul trecut la 59 de miliarde de euro. 

În 2017, UE a exportat pe piaţa rusă echipamente, vehicule, produse chimice şi alte bunuri fabricate, care, împreună, au reprezentat aproximativ 90% din exporturile blocului comunitar. În schimb, peste trei sferturi dintre importurile UE din Rusia au fost produse energetice (ţiţei şi gaze naturale). 

Clasamentul importurilor din Rusia 

În rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cei mai mari importatori din Rusia au fost anul trecut: Germania (29 miliarde de euro), Olanda (22,11 miliarde de euro), Polonia (13 miliarde de euro), Italia (12,30 miliarde de euro), Belgia (9,36 miliarde de euro), Finlanda (18,15 miliarde de euro), Franţa (17,26 miliarde de euro), Marea Britanie (6,42 miliarde de euro), Suedia (patru miliarde de euro), Lituania (3,73 miliarde de euro), Ungaria (3,46 miliarde de euro), Grecia (3,42 miliarde de euro), Slovacia (3,30 miliarde de euro), Spania (3,16 miliarde de euro), Bulgaria (3,10 miliarde de euro), Cehia (2,70 miliarde de euro) şi România (2,48 miliarde de euro). 

În 2017, Olanda a avut cel mai mare deficit comercial pe relaţia cu Rusia (16 miliarde de euro), iar cel mai mare excedent comercial s-a înregistrat în Letonia (642 milioane de euro), Slovenia (545 milioane de euro) şi Cehia (445 milioane de euro). 

Datele Eurostat vin în contextul în care, miercuri, preşedintele american Donald Trump a calificat Germania drept "prizonieră" a Rusiei. Potrivit lui Trump, Germania este "total controlată de Rusia" din cauza acordului său "nepotrivit" cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2. De asemenea, Statele Unite au repetat miercuri avertismentul că ar putea sancţiona firmele occidentale care participă proiectul conductei de gaze Nord Stream 2. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel