Eurostat: Inflaţia şi rata şomajului în zona euro s-au stabilizat

Rata anuală a inflaţiei în zona euro în luna august 2019 a rămas neschimbată, la 1%, arată o estimare preliminară publicată, vineri, de Eurostat, informează Reuters. 

Aceasta este cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei înregistrată de zona euro după luna noiembrie 2016. Cifra comunicată de Eurostat este mult sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%. Tot neschimbată, la 1,1%, a rămas şi inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări, a rămas neschimbat la 0,9%.

Estimarea publicată vineri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie date publicităţii în data de 18 septembrie. Anterior, Eurostat a informat că România a avut şi în luna iulie 2019 cea mai mare rata anuala a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,1%, în creştere fata de nivelul de 3,9% înregistrat în luna iunie. Luna iulie 2019 a fost a şaptea luna consecutivă în care România are cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană. Separat, Eurostat a mai anunţat vineri că rata şomajului în zona euro a rămas stabilă la 7,5% în luna iulie 2019, în timp ce în Uniunea Europeană rata şomajului a rămas stabilă la 6,3%.

În rândul statelor membre, cele mai mici rate ale şomajului în luna iulie 2019 se înregistrau în Cehia (2,1%), Germania (3%), Polonia (3,3%), Malta şi Olanda (ambele cu 3,4%), Ungaria (3,5% în luna iunie), Marea Britanie (3,8% în luna mai) şi România (3,9%). La polul opus, cele mai mari rate ale şomajului au fost observate în Grecia (17,2% în luna mai) şi Spania (13,9%). Eurostat subliniază că, în comparaţie cu situaţia din urmă cu un an, rata şomajului a scăzut în 25 de state membre şi a crescut doar în Luxemburg, Lituania şi Suedia. În România, rata şomajului a coborât de la 4,2% în luna iulie 2018, până la 3,9% în luna iulie 2019. Evoluţia inflaţiei şi şomajului este urmărită cu atenţie de oficialii Băncii Centrale Europene pentru stabilirea politicii monetare, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel