Europarlamentarii, plătiți doar dacă muncesc. Parlamentarii români, plătiți oricum

Eurodeputaţii primesc o diurnă de la Parlamentul European, din care să îşi asigure cazarea şi masa, pentru care nu trebuie să justifice modul de cheltuire. Diurna nu este însă încasată decât dacă europarlamentarii sunt prezenţi la lucrări şi dacă votează.

Diurna eurodeputaţilor este de 298 de euro pentru cazare şi masă pe zi, dar numai pentru zilele în care participă la lucrările PE, iar atunci când sunt sesiuni de vot doar dacă votează.

De asemenea, spre deosebire de parlamentarii de la Bucureşti, eurodeputaţii nu dispun de maşină de serviciu cu şofer. Parlamentul European are însă un parc de maşini la Bruxelles şi Strasbourg, de care aceștia se pot servi, la comandă, pentru curse locale, cum ar fi deplasarea la aeroport.

„Europarlamentarii au dreptul la mai multe tipuri de sume care se decontează în funcţie de activitate. Avem o diurnă, sumă zilnică, pe care o primim numai cu condiţia să fim prezenţi la activităţi. În timpul sesiunilor de vot, o primim numai dacă votăm. Parlamentul nu cere niciun fel de justificare a cheltuirii acestor sume, fiind decizia fiecărui deputat cum îşi rezolvă cazarea”, a declarat pentru mediafax eurodeputatul Iuliu Winkler de la UDMR, unul dintre puţinii aleşi europeni din România care a acceptat o discuţie pe această temă.

El a insistat asupra faptului că diurna este decontată de PE numai dacă aleşii europeni se prezintă la lucrări, prezenţa fiind strict contorizată inclusiv la şedinţele plenare în care sunt programate voturi.

Astfel, dacă un eurodeputat votează la mai puţin de jumătate dintre voturile programate, diurna pe ziua respectivă îi este înjumătăţită.

În schimb, parlamentarii români sunt plătiți, indiferent dacă participă sau nu la ședințele plenare, indiferent dacă votează, nu votează, sau dacă în locul lor votează alți colegi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel