Europarlamentarii PDL, contraziși de un oficial al Curții de Audit

leonard_orban1
leonard_orban1

Purtătorul de cuvânt al Curții Europene de Audit, Aidas Palubinskas, a afirmat că experiența ca auditor nu este o cerință strictă pentru un candidat, acest lucru nefiind stipulat nici în Tratatul UE. Declarația lui Palubinskas contrazice, astfel, afirmațiile mai multor europarlamentari PDL care au criticat decizia Guvernului Victor Ponta de a-l nominaliza pe Leonard Orban pentru Curtea Europeană de Conturi, pe motiv că nu are experiența necesară.

Articolul 286 din Tratat ”nu cere în mod expres ca un candidat să aibă experiență ca auditor, ci spune că ar trebui”, a precizat purtătorul de cuvânt al Curții de Conturi, pentru NewsIn. În opinia lui Aidas Palubinskas, deoarece nu este o ”cerință 100%, statele membre pot propune un candidat cu experiență profesională remarcabilă”.

Palubinskas a mai explicat că în numirea unui membru, Curtea Europeană de Conturi nu are niciun rol, propunerile fiind făcute de statele membre ale UE, iar decizia aparține Consiliului European.

Miercuri seară, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, un aviz negativ de la Comisia de Control Bugetar pentru postul de membru al Curții Europene de Conturi, deși raportorul Ines Ayala Sender, propusese un aviz favorabil după încheierea audierilor, menționând profilul profesional bun al oficialului român.

Leonard Orban a primit 14 voturi împotrivă și 12 pentru, avizul Comisiei fiind consultativ, la fel ca și cel al plenului Parlamentului. Consiliul European este cel care dă decizia finală.

Actualul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban a fost propus de către premierul Victor Ponta pentru a fi membru la Curtea Europeană de Conturi de la 1 ianuarie 2013, decizie criticată de mai mulți euroaparlamentari PDL, printre care Cristian Preda sau Traian Ungureanu, Aceștia susțineau că potrivit Tratatului UE, Leonard Orban nu are experiennța necesară, ei precizând că potrivit articolului 286, membrii Curţii sunt aleşi dintre personalităţile care fac parte ori au făcut parte, în statul lor, din instituţiile de control financiar extern.

Articolul 286 din Tratatul UE prevede: ”(1) Membrii Curții de Conturi sunt aleși dintre personalitățile care fac parte ori au făcut parte, în statul lor, din instituțiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebită pentru această funcție. Aceștia trebuie să prezinte toate garanțiile de independență”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel