Europarlamentare 2019. Listă Demos: cine sunt candidații

demos
demos

Partidul Democrației și Solidarității – Demos și-a anunțat lista candidatelor și candidaților în alegerile pentru Parlamentul European, împreună cu Manifestul politic, în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi, 31 ianuarie, la București.

"Ducem în Parlamentul European vocile celor uitați, ignorați și lăsați în urmă. Vrem o Europă care asigură tuturor demnitate și egalitate: la serviciu, la spital, la școală, pe stradă, acasă. Luptăm pentru zecile de milioane de europeni care trăiesc cu grija zilei de mâine"- se arată în manifestul politic al campaniei Demos pentru alegerile europarlamentare.

Partidul Democrației și Solidarității – Demos s-a lansat în septembrie 2018 și este brațul politic și electoral al Platformei Demos, un grup cetățenesc care numără aproximativ 800 de membri. Este prezent în peste 20 de orașe din țară și diaspora și luptă pentru egalitate, echitate, libertate, solidaritate, sustenabilitate, integritate, participare și toleranță.

Candidatele și candidații Demos au fost aleși prin vot intern de membrii partidului și ai Platformei civice Demos, lista fiind alcătuită în majoritate de femei (9 din 12 candidați):


Claudia Linda Zsiga
Andreea Iorga-Curpăn
Daniela Gabor
Andreea Petruţ
Flavia Matei
Amalia Epure
Roxana Păduraru
Elena Trifan
Mihaela Biolan
Claudiu Crăciun
Joachim Cotaru
Daniel Iancu

Lista este deschisă de Linda Greta Zsiga, activistă romă pentru dreptul la locuire din Pata Rât, Cluj, care a militat în ultimii ani pentru asigurarea unei vieți demne pentru toți, indiferent de etnie sau de condiția socială, pentru accesul persoanelor vulnerabile la locuințe sociale și accesul la educație pentru copiii dezavantajați. În lupta sa civică, Linda Greta Zsiga a avut aliați de la nivel național și european.

Candidatele și candidații Demos nu au mai fost implicați politic până în prezent, iar printre ei se numără persoane care au activat în ultimii ani la nivelul societății civile pentru susținerea a numeroase cauze sociale și civice, persoane recunoscute în mediul academic din România și din străinătate, tineri din diaspora, angajați în mediul privat și persoane din mediul rural.

Printre principalele teme pe care Demos le susține în campania pentru europarlamentare se numără: apărarea drepturilor angajaților și ale persoanelor marginalizate social; o economie europeană bazată pe cooperare și nu pe competiție; protecția mediului; reorientarea Politicii Agricole Comune pentru a sprijini țăranii, producătorii medii și mici și cooperativele; protejarea drepturilor și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

"Mă alătur cu tot dragul acestei liste foarte diverse pe care se regăsesc multe femei", a spus Andreea Iorga Curpăn. "Auzim deseori că politica nu este pentru femei, dar nimic nu este mai departe de adevăr. Femeile doresc și sunt pregătite să intre în politică, dar partidele au întreținut până acum practici și reguli care le-au marginalizat. În Demos credem că progresul și democrația viitorului se traduc în afirmarea deplină a femeilor în toate sferele, inclusiv în politica națională și cea europeană", a adăugat aceasta.

"Eu vin din Anina, un oraș minier din sud-vestul României, în Caraș Severin, unde am trăit toate lipsurile tipice orașelor monoindustriale care au fost lăsate de izbeliște în anii tranziției. Nu-mi sunt deloc străine lipsa căldurii în școli, programul de apă de patru ore, căratul lemnelor pentru foc sau drumurile la diferite municipii pentru programări medicale. Am trăit pe propria piele ceea ce trăiesc milioane de români din aceste zone monoindustriale", a mai declarat Andreea Iorga Curpăn.

"Acest demers al nostru trebuie înțeles ca o critică dură a acestei democrații de tranziție. Timp de 30 de ani ni s-a cerut nouă, familiilor noastre, comunităților noastre să ne sacrificăm, să acceptăm slujbe proaste, să acceptăm salarii mici, să acceptăm să se distrugă munți ca să câștige unii niște bani din exploatarea aurului. Credem că această societate a sacrificiului trebuie să se încheie.", a declarat Claudiu Crăciun, secretarul general al partidului și candidat Demos, arătând de asemenea că în lista Demos nu sunt oameni politici, sunt simpli cetățeni care au decis să facă acest pas ca să se auto-reprezinte, în primul rând, și apoi să încerce să-i reprezinte și pe ceilalți.

"Cetățenilor români li se prezintă astăzi o falsă alegere. Opoziția de dreapta reduce Uniunea Europeană la lupta anticorupție, dar ignoră sărăcia și subdezvoltarea pe care o Europă socială le-ar putea elimina. PSD şi ALDE nu apără interesele Românei în Uniunea Europeană pentru că scopul lor este să nu mai dea socoteală în fața legii. Credem că este nevoie atât de corectitudine și integritate, cât și de dezvoltare economică și socială; iar acestea sunt posibile doar într-o Europă unită și solidară. De aceea suntem pro-europeni, democrați, și solidari - în egală măsură!", a declarat Andreea Petruț, candidată pe listele Demos pentru Parlamentul European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel