Europa, tot mai dependentă de importuri. România, prima victimă

Dacă importurile de soia s-ar opri, prețul cărnii ar exploda la un nivel inimaginabil în Europa, deoarece este furajul cel mai eficient în fermele de animale. Transportul rutier ar fi afectat pentru că biocombustibilulul este tot  mai folosit pe continent. 

Din păcate, Europa este total dependentă de importuri. Din cauza presiunii grupurilor ecologiste, dar și a politicilor impuse de țări care nu cultivă soia, Europa a ajuns să importe din SUA, Brazilia, Mexic și Argentina soia modificată genetic, pentru hrana oamenilor, animalelor și pentru biocombustibil. Culturile tradiționale sunt ineficiente și necesită multă chimizare, fiind mai scumpe și mai poluante decât culturile modificate genetic.

România își acoperea, în 2006, necesarul intern, iar producția era în creștere. De la venituri de 200 de milioane de dolari, înainte de aderare, după interzicerea culturilor de soia modificată genetic România a fost nevoită să apeleze la importuri de circa 200 de milioane de euro anual. Politica europeană impusă de Franța, susținător al culturilor tradiționale, și Germania, unde grupările extremist-ecologiste au intrat chiar la guvernare, a dus la situația bizară în care este permis consumul de soia modificată genetic în UE, dar nu și cultivarea. 

Importurile de soia din S.U.A. au crescut în Uniunea Europeană cu 112%, în 2018, față de anul precedent. Cu o cotă de 75% din importurile de boabe de soia ale UE, America rămâne primul furnizor al Europei. Reciproc, Europa rămâne de departe destinația de top a exporturilor de boabe de soia din S.U.A. (28%), Argentina (10%) și Mexic (9%).

Acord cu SUA, orientare către biocombustibil

Aceasta este și o consecință a punerii în aplicare a declarației comune a președinților Juncker și Trump din iulie 2018. În declarația comună, cele două părți au convenit să intensifice comerțul cu mai multe produse, în special boabele de soia. Acordul este menit să scoată din joc Brazilia, tradițional partener al Europei. Foarte probabil, de cealaltă parte Trump a oferit avantaje europenilor exporturile de aluminiu și automobile  în SUA.

Importurile europene de soia din S.U.A. vor crește și mai mult, ca urmare a deciziei Comisiei Europene de a lansa procesul de autorizare a utilizării boabelor de soia din SUA pentru producția de biocombustibili. 

În decembrie 2018, Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind decizia de autorizare a utilizării boabelor de soia din SUA pentru biocombustibili în Europa. Proiectul de decizie de punere în aplicare a fost lansat în dezbatere publică până la data de 16 ianuarie pe site-ul Comisiei și ar trebui adoptat în săptămânile următoare, permițând exportatorilor din S.U.A. să își diversifice în continuare piețele europene. Important de avut în vedere este faptul că aproape 100% din soia produsă în SUA este  modificată genetic!


Articolul original este disponibil pe http://www.ag-press.eu/news/united-states-europes-main-soya-beans-supplier-imports-112

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel