Europa are 70 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron. Alexandru Rafila susține că România nu va fi ocolită

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Varianta Omicron a început să se răspândească și în Europa, iar România nu va fi ocolită susține ministrul  Alexandru Rafila. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că până în prezent, în Europa au fost înregistrate 70 de cazuri de infectare cu Omicron, noua tulpină a virusului SARS-CoV-2. Și în România se vor înregistra astfel de cazuri, a mai spus Rafila, conform Mediafax. 

Ministrul Sănătății a anunțat că tulpina Omicron a fost identificată în 11 țări europene. Ca urmare, nici România nu va fi ocolită, a adăugat Rafila.

„11 state europene și 70 de cazuri... nu peste mult timp și în România se vor înregistra astfel de cazuri. Mobilitatea este prea mare astfel încât să credem că țara noastră va fi evitată”, a explicat Alexandru Rafila.

Declarațiile au fost făcute miercuri în timpul unui eveniment al Colegiului Medicilor din România.

Vaccinurile ar putea fi eficiente și împotriva noii tulpini

Există semne că persoanele vaccinate complet împotriva Covid-19 sunt protejate inclusiv în fața variantei Omicron, a anunțat ministrul Sănătății din Israel, Nitzan Horowitz, potrivit Jerusalem Post. Declarația vine după ce directorul executiv al BioNTech a spus că serul dezvoltat de compania sa și de Pfizer va oferi probabil o protecție puternică și în caz de infectare cu varianta Omicron. 

Potrivit informațiilor preliminare, eficacitatea serului Pfizer/BioNTech scade doar puțin în ceea ce privește varianta Omicron, în comparație cu Delta. Totodată, informațiile preliminare arată că persoanele nevaccinate au un risc mai mare de a dezvolta simptome severe în urma infectării cu noua tulpină.

„În următoarele zile vom avea informații mai clare despre eficacitatea vaccinului împotriva Omicron.”, a spus Nitzan Horowitz. „Dar există deja motive de optimism și indicații inițiale că persoanele vaccinate cu un ser încă valid sau cu rapelul vor fi de asemenea protejate de această variantă”, a adăugat ministrul Sănătății din Israel.

Eficiența serului Pfizer scade câteva procente

Într-un material difuzat de Canalul 12 s-a arătat că eficiența vaccinului Pfizer scade în fața variantei Omicron, așa cum au avertizat și experții, dar cu puțin - vaccinul are o eficacitate de 90% în prevenirea infectării cu Omicron, în timp ce, în cazul variantei Delta, eficacitatea este de 95%. Serul Pfizer are, de asemenea, o eficacitate de 93% în prevenirea formelor severe ale bolii Covid-19 pentru persoanele vaccinate cu doza a treia. Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății a spus că nu se află încă în posesia acestor date anunțate de Canalul 12. 

Totuși, șefa Serviciilor Publice din Israel, dr. Sharon Alroy-Preis, a menționat că primele date oficiale privind eficacitatea vaccinului împotriva variantei Omicron urmau să fie împărtășite marți - când a fost difuzat materialul - de reprezentanții din Africa de Sud.

Citește și: Primele semne arată că vaccinurile ne protejează și de varianta Omicron - informații preliminare din Israel

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel