Europa, afectată de pene de curent la iarnă

Statele europene s-ar putea confrunta la iarnă cu un risc crescut de pene de curent, în urma reducerii drastice a numărului de centrale termice pe bază de gaze naturale, pe fondul situaţiei economice fragile şi a creşterii gradului de dependenţă de energie din surse regenerabile, scrie Bloomberg.

"Furnizarea de energie electrică va fi afectată în mai multe state din Europa în acest an", se arată într-un studiu al firmei Capgemini, citat de Bloomberg. Belgia şi Franţa sunt printre ţările care ar putea fi cel mai afectate de pene de curent atât în această iarnă, cât şi pe parcursul anului viitor.

Avertizarea emisă de Capgemini vine pe fondul scăderii numărului de termocentrale pe gaz din Europa. Multe companii mari, precum GDF Suez, au închis o serie de astfel de unităţi în ultimii ani, menţionând scăderea cererii, creşterea economică slabă şi o competiţie crescută din partea importatorilor de cărbune din SUA.

"Dacă vom avea o iarnă geroasă, situaţia ar putea deveni foarte tensionată", a declarat pentru Bloomberg Colette Lewiner, analist al Capgemini.

Chiar şi în contextul reducerii capacităţilor de producere, preţurile la energie au continuat să scadă, datorită surplusului de electricitate de pe piaţa energiei regenerabile. Mai mult, creşterea ponderii energiei regenerabile în consumul de electricitate în detrimentrul energiei din surse convenţionale diminuează capacitatea operatorilor din sistem de a furniza cantităţi crescute de electricitate în situaţii de ger, întuneric prelungit şi zile fără vânt, potrivit studiului.

În contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, experţii Capgemini recomandă o serie de măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă pentru livrările de gaze în UE, precum autorizarea de lucrări de explorare şi exploatare a gazelor de şist, intensificarea importurilor de gaze naturale lichefiate, construcţia de noi facilităţi de înmagazinare sau promovarea proiectelor pentru construirea de gazoducte care nu traversează teritoriul Rusiei.

Capgemini notează că unele state, printre care România, Polonia şi Marea Britanie, au început deja să exploreze gaze de şist, în timp ce Germania, care importă o cantitate mare de gaze din Rusia, intenţionează să permită exploatarea zăcămintelor de gaze prin fracturare hidraulică.

Însă populaţia şi chiar unele guverne, precum cele din Franţa şi Belgia, se opun în unele cazuri acestui tip de tehnologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel