Euro scade la cel mai mic nivel din ultimele două decenii, pe măsură ce temerile de recesiune cresc

Fotografie de la Pixabay
Fotografie de la Pixabay

Cererea de refugiu a întărit marți dolarul la niveluri văzute ultima dată în 2002, în timp ce euro a scăzut la minimele din ultimele două decenii, deoarece ultima creștere a prețurilor gazelor europene a alimentat îngrijorările privind recesiunea.

Indicele dolarului a crescut cu 1,6% la un moment dat, iar euro a scăzut cu până la 1,75%, până la minimele observate ultima dată la sfârșitul anului 2002. A fost cea mai mare scădere într-o singură zi pentru euro.

Alte valute au scăzut, de asemenea, pe măsură ce temerile de recesiune au afectat acțiunile din Europa și de pe Wall Street. Yenul japonez a fost din nou aproape de minimele din ultimii 24 de ani, dolarul canadian a scăzut la minimele dil ultimele 19 luni, iar coroana Norvegiei s-a prăbușit cu mai mult de 2% pe măsură ce lucrătorii din sectorul gazelor au intrat în grevă.

Riscul ca Europa să alunece într-o recesiune a crescut după o ridicare de 17% a prețurilor gazelor naturale, atât în ​​Europa, cât și în Marea Britanie.

Preocupările cu privire la modul în care va reacționa Banca Centrală Europeană au erodat sentimentul de recesiune după ce șeful Băncii Germane, Joachim Nagel, s-a adresat luni planurilor BCE de a încerca să protejeze țările foarte îndatorate de creșterea ratelor dobânzilor la împrumut.

O stare de spirit lipsită de risc a prevalat pe piețe, pe măsură ce o criză energetică se profilează în Europa, a declarat Bipan Rai, șeful de strategie valutară pentru America de Nord la CIBC Capital Markets din Toronto.

„Amenințarea unei recesiuni în zona euro este un risc mai clar acum decât înainte”, a spus Rai.

Volatilitatea puternică a făcut ca euro să coboare la cel mai scăzut nivel față de francul elvețian de când Banca Națională Elvețiană și-a abandonat plafonul valutar în 2015. A scăzut și față de lira sterlină, deși propriile griji economice și politice ale lirei o lăsaseră din nou sub 1,20 dolari.

Scăderea monedei euro este doar un semn de avertizare cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla mai târziu în această lună dacă gazul rusesc către Germania este oprit, o mișcare care ar putea împinge moneda să încalce paritatea și să scadă la 0,98 dolari în august, a transmis Nomura Securities.

„Avem o bancă centrală care pare să fie la un miliard de mile în spatele curbei și mai preocupată de creștere decât de inflație”, a declarat Axel Merk, președinte și director de investiții al Merk Investments, Palo Alto, California, despre BCE.

„Niciunul dintre bancherii centrali, inclusiv președintele BCE, Christine Lagarde, nu va spune că poate ceva este în neregulă cu abordarea lor”.

Cu moneda euro aproape de minimele din două decenii, volatilitatea a crescut și tranzacționarea opțiunilor a crescut, a declarat Marc Chandler, strateg șef de piață la Bannockburn Global Forex.

Lira sterlină a scăzut marți la un minim de doi ani față de dolar, în condițiile în care o criză din guvernul prim-ministrului britanic Boris Johnson s-a adăugat la presiunea asupra unei monede care deja scădea din cauza temerilor de recesiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel