EXCLUSIV  EURO. Românii, de teama războiului, se expun unui jaf ca-n filme. Adrian Vasilescu: 2022 e anul cel mai bun al băncilor românești din decembrie '89!

Foto Pexels
Foto Pexels

În contextul în care mulți români, de teama războiului, se gândesc să scoată banii ținuți în depozite bancare, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a transmis un mesaj ce îndeamnă la calm și prudență. „Sistemul bancar este solid”, a transmis acesta.

„Lucrurile stau foarte clar. Noi am avut situații de crize și orice criză a început cu o panică, cu zvonuri potrivit cărora depozitele din bănci nu sunt sigure. S-a repetat situația și de fiecare dată cei care au făcut gesturile inițiale (n.r. au scos bani din bănci) au regretat deciziile. Siguranța e foarte mare cu privire la banii ținuți în bănci”, a declarat, marți seară, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pentru DCNews.ro.

Românii care se grăbesc să scoată bani din bănci de teama războiului se expun riscului de a fi jefuiți. „De obicei, când apar situații de retragere a banilor din bănci, încep și furturile”, a avertizat Adrian Vasilescu, precizând că românii trebuie să știe că „sistemul bancar este solid”.

2022 este anul cel mai bun al băncilor românești din decembrie 89!”, a subliniat consilierul guvernatorului BNR. „Băncile au o situație foarte bună. Depozitele până la 100.000 euro per persoană sunt garantate. Acesta este lucrul cel mai important”, a spus Adrian Vasilescu.

„Este foarte complicat să vorbim despre investiții personale sau familiale în România. Rapoartele INS-ului arată că cifrele medii din gospodăriile populației indică faptul că investițiile - însemnând cumpărări de case, de terenuri, acțiuni la bănci, participații la patrimoniile unor societăți economice, etc - toate nu depășesc 0,6 la sută din totalul cheltuielilor unei familii”, a mai spus Adrian Vasilescu, întrebat ce să facă românii care, în această perioadă, își doreau să achiziționeze un apartament sau o casă.

Depozitul bancar este soluția cea mai simplă și la îndemâna fiecărui om”, a mai spus Adrian Vasilescu pentru DCNews.ro.

„Stabilitatea financiară e în regulă, inflația nu e determinată de război, războiul a găsit inflația aici, ea, în primul rând, nu are granițe, e o inflația globală din America până în Extremul Orient, România este parte în acest proces global și cauza inflației este 80% din criza energetică. Că războiul s-ar putea să o agraveze, nu avem dreptul să ne grăbim să facem o supoziție, pentru că s-ar putea să greșim. Nu știm dacă războiul va agrava sau nu criza energetică. Nu avem date ca să facem prognoze, deocamdată”, a mai spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, contactat, tot marți, de DCNews.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel