EXCLUSIV  Euro, la un nou maxim istoric, EFECTE imediate pentru români. Economistul Câciu: PIERDERI de un miliard de euro

foto pexels
foto pexels

Economistul Adrian Câciu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, care sunt motivele pentru care cotaţia aurului a scăzut, iar moneda EURO a ajuns la un nou maxim istoric, dar și efectele acestor mișcări.

4,8831 este valoarea raportată astăzi cu privire la EURO. Este a treia zi de creștere a EURO, după ce în 3 martie a depășit maximul istoric precedent, înregistrat în septembrie 2020. Creșterea de astăzi este cu 0,0047. 

”Creşterea cursului va crea o creştere de preţuri”

VEZI ŞI BNR anunță EURO la un nou maxim istoric - 5 martie

"Pe plan intern o să simţim această creştere de curs al EURO. Aici este o problemă dată de creşterea destul de accelerată a inflaţiei pe ultima lună, lucrurile nu au cum să nu se vadă şi în curs. Pe de altă parte, ritmul în care statul face investiţii înseamnă importuri, pentru că investiţiile au în spatele lor bunuri intermediare care se importă. 

O să tot avem o presiune pe curs în acest an. Nu va fi foarte mare, pentru că există EURO în piaţă. Aceşti EURO vin din extern pentru a fi transformaţi în lei în vederea cumpărării titlurilor de stat, la care noi avem dobândă pozitivă, dar oricum această creştere se va resimţi în facturile românilor. Pe cale de consecinţă, este un factor care influenţează inflaţia. Creşterea cursului va crea o creştere de preţuri", a spus Adrian Câciu pentru DC NEWS.

Motivele creşterii EURO, de la importuri la pandemie

"Sunt mai multe lucruri de discutat când EURO creşte constant. BNR a acţionat oricum pentru menţinerea cursului stabil, pentru că avem deficite mari şi era periculos să o ia cursul razna. Unul din elementele care au dus la creştere poate fi că BNR a lăsat un pic piaţa să se regleze. Faptul că mutăm banii pe investiţii publice, şi 60 la sută se bazează pe bunuri de import, nu e tocmai ok. Trebuie să ne gândim la efectul acestor importuri. Importurile se plătesc şi, pentru a le plăti, trebuie să cumperi euro. Dar mă aştept totuşi la o stabilitate, nu la o explozie a cursului leu-euro. Nu cred că va ajunge la cinci lei. Oricum, lunile februarie-martie sunt luni de creştere a parităţii EURO faţă de LEU. Sunt importuri de plătit din spate, sunt elemente şi de ciclicitate, aşa e mereu în primele luni ale anului. 

Revenirea românilor din diaspora din cauza pandemiei afectează, normal. Chiar şi cei care au rămas în străinătate au suferit modificări la venituri şi  nu mai trimit aceiaşi bani. Mă aştept ca în acest an să avem o scădere de 1 miliard de euro la banii pe care îi trimit cei din Diaspora. Contează mult aceşti bani în piaţă", a mai spus economistul. 

Aurul, o nouă scădere. Impact global?

AURUL continuă să scadă. Astăzi a ajuns la 223,0612, după o scădere cu 0,1437 lei. 

"Pe piaţa mondială, nu m-aş îngrjora foarte tare. Aurul s-a dus foarte sus în ultimul an, probabil că elementele de redresare ale economiei i-au făcut pe unii investitori să vândă din rezervele de aur avute pentru a căpăta lichidităţi şi pentru a investi în alte zone. Nu suntem într-o zonă de îngrijorare, scăderea nu e foarte mare. Totuşi, e posibil să mai continue, dar într-un ritm rezonabil, această scădere", a concluzionat Adrian Câciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel