Eugen Tomac, PMP: Comisia Europeană monitorizează situația comunității românești din Serbia

Eugen Tomac
Eugen Tomac

Am solicitat Comisiei Europene o implicare mai aplicată în procesul de negociere cu Belgradul în ceea ce privește situația minorității românești, aceasta fiind în continuare profund discriminată, precizează europarlamentarul PMP, Eugen Tomac.

"Este inacceptabil ca un stat care are pretenția de a adera la Uniunea Europeană să încalce flagrant și cât se poate de conștient drepturile românilor (vlahi). Acestora le este refuzat, în mod revoltător, dreptul la școală, Biserică și presă în limba română.

Răspunsul Comisiei Europene la interpelarea mea este încurajator, dar nu suficient. În calitate de membru al delegației UE-Serbia voi solicita în mod constant să îmi fie prezentat stadiul negocierilor la capitolul “Sistemul judiciar și drepturile fundamentale”, precum și evoluția implementării planului de acțiune pentru exercitarea drepturilor minorităților naționale.

România este țara mamă a tuturor românilor și avem obligația să utilizăm toate instrumentele democratice pentru a ne apăra conaționalii.

Serbia trebuie să fie parte a UE, dar pentru asta este esențial să aibă un comportament de stat european și să acorde aceleași drepturi pe care și țara noastră le oferă minorității sârbe.

În curând, românii de Serbia vor avea posibilitatea să-i informeze direct pe oficialii europeni despre situația comunității. Voi reveni cu detalii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel