Eugen Tomac, eveniment ratat: Este revoltător. Guvernul le-a interzis

Eugen Tomac povesteşte, pe pagina sa de Facebook, modul în care s-a desfăşurat un eveniment dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri din 1918. 

Iată ce a povestit Eugen Tomac, pe pagina sa de Facebook, despre evenimentul care a avut loc în Ungaria şi care, din motivele descrise de parlamentarul român, nu s-a desfăşurat aşa cum se dorea:

"Am revenit din Ungaria, o țară-model, model de discriminare greu de întâlnit pe glob.

Cum spuneam ieri, am participat, la invitația reprezentanților comunității românești din Ungaria, la un eveniment dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri din 1918. Recunosc că am fost onorat de invitație și, tocmai pentru că știu ce curaj implică asumarea organizării unei asemenea acțiuni, am acceptat-o.

Evenimentul a avut loc la Jula, un oraș în care avem o comunitate românească numeroasă. Din țară, au participat profesori universitari de la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea, dar și viceprimarul Municipiului Alba Iulia, domnul Gabriel Pleșa, care a vrut să transmită în mod simbolic salutul său din capitala Unirii românilor din Ungaria care au onorat Centenarul.

"Guvernul de la Budapesta nu agreează aniversarea Centenarului"

Nu este o noutate pentru nimeni că Guvernul de la Budapesta nu agreează aniversarea Centenarului, dimpotrivă. A spus-o direct chiar premierul Orbán în România, la Tușnad, vara aceasta. Cunoaștem, de asemenea, că Ministerul de Externe din Ungaria le-a interzis diplomaților maghiari să participe la recepțiile oferite de misiunile diplomatice ale României cu prilejul zilei naționale în întreaga lume.

Ce s-a întâmplat ieri însă este revoltător. Guvernul le-a interzis tururor profesorilor români care predau în școlile din statul vecin să participe la ceremonia de premiere organizată în cadrul evenimentului de celebrare a Centenarului. Prin urmare, ne-am trezit în situația în care, de teamă, niciun profesor nu a mai venit să-și ridice diplomele din partea organizatorilor. Un asemenea gest discriminatoriu este de nepermis.

Solicitare către MAE

Voi solicita, pe cale oficială, Ministrului Afacerilor Externe să condamne în termeni categorici acest comportament sfidător la adresa comunității românești din Ungaria.

Vă puteți imagina ce s-ar fi întâmplat dacă vreun inspector școlar ar fi îndrăznit să le interzică profesorilor din școlile cu predare în limba maghiară din România să participe la evenimentele dedicate sărbătorilor lor naționale? Din păcate, aceasta este atitudinea. Neimplicare, lașitate. Cam așa știm să ne apărăm conaționalii din alte state...

Foto: Pe fiecare scaun se află câte o diplomă, care urma să fie oferită profesorilor români din Ungaria."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel