Eugen Teodorovici: Datele oficiale arată că suntem în colaps

Eugen Teodorovici: Datele oficiale arată că suntem în colaps / Foto: Pexels
Eugen Teodorovici: Datele oficiale arată că suntem în colaps / Foto: Pexels

Eugen Teodorovici susține că România se află în colaps.

Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe, spune că România se află în colaps. El a criticat lipsa de reacție a actualului Executiv la creșterea datoriei publice.

"Datele oficiale arată că suntem în colaps. Datoria guvernamentală a depășit 50% din PIB. La 60% te oprești cu absolut tot. Așa spune Constituția. Când depășești 50% ești obligat să vii cu un plan de redresare. Oamenii de pe zona de buget spun că inflația a salvat situația bugetară a țării, pentru că de acolo au crescut încasările la buget. Investițiile sunt la un nivel mic. Dacă vei crește artificial veniturile o să ai probleme. Deficitul încă nu este unul real, pentru că sunt multe datorii neplătite. Sunt adeptul unui deficit mare, dar numai dacă banii aceia se duc în investiții. Vinovata pentru explozia ROBOR este și BNR, pentru că a crescut dobânda de intervenție. BNR are o politică destul de conservatoare. În momentul de față nu sunt bani trași din PNRR către Ministerul de Finanțe.

Este vorba de 30 de miliarde de euro, dar ei trebuie folosiți cât mai repede în economie. În 2-3 ani poți băga în România 50 de miliarde de euro, dar oamenii nu ascultă. Pariurile mele au fost câștigătoare. Una dintre soluții este să iei o cină cu toți specialiștii și să pui la bătaie idei. Sunt adeptul schimbării Codului Fiscal de câte ori este nevoie, mai ales dacă vrei să mai reduci din povara fiscală. Totuși, există o anumită meteahnă. Privații pun oameni în companii de stat cheie, pentru a slăbi statul. Și acum se fac astfel de angajări pe acest criteriu. Au fost puși miniștrii pentru anumite interese. De 30 de ani, zona energiei aparține liberalilor, pentru că se fac bani mulți", a declarat Eugen Teodorovici în emisiunea "Culisele Statului Paralel" de la Realitatea Plus.

Teodorovici, ”strategie de câștig” pentru Ciucă: În momentul ăla, PSD este leapșa. Așa trebuie jucat

Eugen Teodorovici a spus ce ar face în locul premierului Nicolae Ciucă pentru a nu lăsa PSD-ului nicio variantă de a face un pas în spate. Conform lui Eugen Teodorovici, Nicolae Ciucă ar trebui să iasă, ”dimineața, la cafea”, cu un program imbatabil de măsuri, care să aibă susținerea întregii țări. ”În momentul ăla, PSD este leapșa, că nu poate pleca de la guvernare. Ce o să spună? Că nu vrea să aplice ce spune liberalul? Așa trebuie jucat” afirmă Eugen Teodorovici, la Realitatea Plus. Conform acestuia, programul de măsuri nici n-ar trebui discutat în coaliție înainte. 

În ultima perioadă, apar zvonuri despre neînțelegerile din coaliția de guvernare PSD - PNL - UDMR. S-a vorbit despre remanierea guvernamentală. Pe masă ar fi mai multe variante, jucate în special de PSD și PNL, în contextul în care în 2023 urmează rocada premierilor, care atrage după sine schimbări de portofolii. 

La finalul anului trecut, Marcel Ciolacu, liderul PSD, afirma că Nicolae Ciucă este ”un om capabil, un om care înțelege exact în ce s-a aruncat și un om foarte responsabil”, exprimându-și convingerea asupra mandatului său de premier. El, la acel moment, a spus și-n ce condiții ar renunța la rocada premierilor: ”Categoric îl voi lăsa pe domnul Ciucă să fie în continuare prim-ministru dacă ajunge la asemenea performanțe (n.r. dacă premierul PNL ar face din România noul Dubai). Asta înseamnă maturitate politică între oameni normali, niște patrioți, care iau niște decizii normale. Dar o coaliție funcționează pe baza unui acord politic”. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel